Із 1 квітня діятиме нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

Із 1 квітня діятиме нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

Із 1 квітня 2021 року в Луганській області діятиме нерестова заборона на вилов водних біоресурсів.

Наказом Управління Державного агентства рибного господарства у Луганській області «Про встановлення весняно-літньої нерестової заборони на лов водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах Луганської області у 2021 році» від 18.03.2021 № 47/од з метою охорони водних біоресурсів та створення сприятливих умов для їх природного відтворення у рибогосподарських водних об’єктах, вводиться заборона на вилов всіх видів риби у встановлені періоди.

Терміни заборони здійснення любительського і спортивного рибальства:

- у річках та їх кореневих водах – з 1 квітня до 20 травня (включно);
- у водосховищах та ставках – з 1 квітня до 10 червня (включно);
- у придаткових водоймах (озерах, старицях, протоках та ін.) – з 1 квітня до 30 червня (включно).

У період нерестової заборони дозволяється виключно любительське рибальство на спеціально визначених ділянках рибогосподарських водних об’єктів з берега однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком і спінінгом, з обов’язковим дотриманням вимог Правил любительського та спортивного рибальства щодо добової норми вилову та мінімального розміру риб.

Забороняється пересування плавучих засобів (човнів), організація змагань з рибальства, проведення підводного полювання, а також будівельних, днопоглиблювальних, вибухових та інших робіт, добування будівельних матеріалів, у рибогосподарських водних об′єктах та на їх прибережних смугах.

Згідно із Законами України «Про тваринний світ», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів», а також повноважень, наданих Кодексом України про адміністративні правопорушення, за порушення правил рибальства право складати протоколи про адміністративні правопорушення мають працівники рибоохорони та Державної екологічної інспекції України.
За порушення правил рибальства в період нересту передбачено покарання у вигляді адміністративних штрафів та кримінальної відповідальності.

Відповідно до КУпАП, за незначне порушення правил рибальства передбачено попередження або накладення штрафу на громадян від 34 до 170 гривень, на посадових осіб – від 170 до 510 гривень; за грубе порушення правил рибальства (наприклад, рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову, промислових знарядь лову особами, які не мають дозволу на промисел тощо) передбачений штраф 340-680 гривень з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, на посадових осіб – 510-850 гривень з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення. Залежно від ступеня завданих збитків, за грубі порушення передбачена також кримінальна відповідальність – штраф 3400-6800 гривень або позбавлення волі на термін до трьох років з конфіскацією знарядь і засобів лову, та незаконно добутих водних біоресурсів.

Крім штрафу за незаконний вилов правопорушнику нараховується сума компенсації за нанесені збитки за кожну виловлену рибу, незалежно від її розміру і ваги. Так, постановою Кабінету Міністрів України № 1209 від 21.11.2011 встановлено суми для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів, а саме: судак – 510 гривень, сом – 425 гривень, щука – 340 гривень, короп – 306 гривень, білий амур та товстолобик – 255 гривень, лящ – 170 гривень, лин – 119 гривень, синець – 85 гривень, краснопірка – 68 гривень, підуст та плоскирка – 34 гривні, карась, окунь і верховодка – 17 гривень.

Луганська обласна державна адміністрація