80 сезонів. Пишаємося кожним!

80 сезонів. Пишаємося кожним!

Луганський обласний академічний український
музично-драматичний театр.

80 сезонів. Пишаємося кожним!

З 24 по 26 вересня 2021 року Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр святкував 80-річчя від дня свого заснування театралізованою програмою «80 сезонів. Пишаємося кожним».

Свою історію театр розпочав у 1941 році в Харкові. До колективу, створеного під час Другої Світової війни для обслуговування військових частин і шпиталів, у 1943 році в Кутаїсі приєдналися актори з Вінниці та Запоріжжя.
 Повернувшись з евакуації, свій перший мирний сезон 1945-46 рр. театр відкрив у Ворошиловграді (нині Луганськ).

Майже півстоліття театр зазнавав численних реорганізацій, проте, у всі часи залишався форпостом національного театрального мистецтва на східних теренах держави, відкривав нові імена, співпрацював зі знаними митцями.
Здобуття Україною Незалежності стало для колективу початком справжнього розквіту, а в 2002 році він отримав статус «академічного».

У зв'язку з російською агресією та окупацією частини Луганської області в грудні 2014 року театр був змушений переміститися з тимчасово окупованого Луганська до підконтрольного українській владі Сєвєродонецька.
Період відродження театру бере свій початок у 2015 році. Попри відсутність кадрів, матеріально-технічної бази та сценічного майданчику, театру вдалося відновитись, а в 2017 році, завдяки підтримці обласної влади колектив отримав у власність оновлену після капітального ремонту будівлю колишнього Сєвєродонецького театру драми.

Сьогодні єдиний професійний театр на території української Луганщини уже має великий професійний колектив, випустив понад 40 прем’єр, побував у Польщі, 15-ти містах інших областей України та всіх районних центрах на Луганщині, здобув понад 20 нагород на авторитетних міжнародних та всеукраїнських фестивалях і конкурсах, взяв участь у 4-х міжнародних проектах, численних урочистостях і культурно-мистецьких акціях.

В своєму постійному творчому пошукові театр не зупиняється, вже за тиждень після святкових заходів до свого 80-річчя, театр завітає до м. Дніпра, де на базі Дніпровського театру драми та музичної комедії проходитиме перший Фестиваль сучасного українського театру КУТ – 30, присвячений 30-річчю Незалежності України. Фестиваль проходить за підтримки Українського культурного фонду, а метою його є розвиток та підтримка театрального мистецтва, сучасної української драматургії.

Луганський український театр продемонструє глядачам виставу «І все-таки я тебе зраджу» за твором Неди Нежданої, побачити цю виставу, як і вистави інших учасників фестивалю буде можливість у всіх українців, організаторами заплановані онлайн-трансляції всіх показів. Підтримати наш театр та ознайомитися з графіком виступів театрів з різних регіонів України можна за посиланням https://www.facebook.com/101991758862374/posts/120905596970990/?d=n