Волонтерський хаб молоді Луганщини працює у Дніпрі

Волонтерський хаб молоді Луганщини працює у Дніпрі

Для переселенців з Луганщини у Дніпрі працює волонтерський офіс Луганського молодіжного центру. Тут можна працювати у коворкінг-зоні, отримати гуманітарну, юридичну та психологічну допомогу, приготувати їжу, комфортно провести час та долучитись до спільноти волонтерів.

Для роботи у коворкінгу є зручна зона з компьютерами, зона для проведення заходів з меблями, проектором та екраном. У приміщенні за потреби можна навіть переночувати, є розкладушки, різна побутова та кухонна техніка.

Молодіжний хаб у Дніпрі

“До нас звертаються громадські активісти з Сєвєродонецька, Лисичанська та інших населених пунктів Луганщини, у яких нагальна потреба працювати, але немає майданчику та техніки. Ми самі починали з того, що у нас навіть не було принтеру для того, щоб роздрукувати документи. Коли ми переїхали до Дніпра, можна сказати, місто спало. Усі магазини були зачинені, ніяких установ, де можна було б попрацювати, не було, і ми почали шукати донорів, щоб створити умови, як мінімум для себе, а згодом для жителів Луганщини”, - розповідає керівниця центру Ганна Рясна.

Ганна Рясна

Переселенцям допоміг проєкт USAID «Демократичне врядування у Східній Україні». За напрацюваннями Луганського молодіжного центру, який до війни створював молодіжні хаби у Лисичанську, вдалось швидко зробити проєкт майданчику. Міська рада Дніпра надала приміщення, а міжнародні партнери допомогли з меблями та технікою. За словами Ганни Рясної, до молодіжного центру можуть звернутися по допомогу люди будь-якого віку.

“Зараз у нас така складна ситуація, тому ми, як молодіжний центр, не маємо права відокремлювати молодь, дітей і людей старшого віку. Працюємо всі разом. У нас в команді є працівники різного віку, ми усі на одній хвилі. До нашого офісу можна прийти, там завжди є спеціаліст молодіжного центру, який видає гуманітарну допомогу і слідкує за коворкінгом, є волонтери, є гаряче харчування. Всі, кому немає чим зайнятися і хочуть долучитися до громадської діяльності, запрошуємо”, - розказала Ганна.

Луганський молодіжний центр тісно співпрацює з різними організаціями Дніпра. Міський департамент молоді та національно-патріотичного виховання з перших днів допомагав переселенцям. Вони проводять різні заходи, зустрічі, планують події та акції.

“Я вперше переселенка і була здивована, як класно нас прийняли у Дніпрі. Усвідомлення, що можливо прийдеться полишити домівку прийшло ще до початку війни. Мій чоловік військовослужбовець і тривожна валіза була зібрана ще за два місяці до початку вторгнення. Я не вірила, що війна буде, але 24 числа, коли чоловік пішов служити, він відразу сказав виїзджати. Це така була стресова ситуація, але ми прийняли рішення і я виїхала до Дніпра. Зараз в мене вкрай тяжкі відчуття. Я дуже зла на все те, що відбувається в Лисичанську. В мене там залишились батьки, я дуже переживаю, і хочу, щоб вони залишились живі ”, - розповідає Ганна.

Молодіжний хаб у Дніпрі

Тим, хто виїхав з Луганщини, керівниця центру радить не впадати у відчай та знайти себе у якійсь справі.

“Не місце красить людину, а людина місце. Якщо вона готова щось створювати, працювати, вона знайде себе і в Дніпрі, і в будь якому іншому місті в Україні. Якщо ж вона хоче сидіти у якомусь притулку, скласти лапки і підсісти на “гуманітарну голку”, коли тобі дають їжу, дають прихисток і нічого не треба робити, раджу їхати далі. Я всіх закликаю об'єднуйтись, створювати різні штуки, бо на сьгодні Луганська область окупована, а значить не скоро ми повернемося додому. Повернення наших територій буде вкрай важким”, - каже Ганна Рясна.

Молодіжний хаб у Дніпрі

Тих, хто не може знайти себе, пані Ганна запрошує приєднатися до команди волонтерів з Луганщини. Роботи дуже багато, за різними напрямками: сортування їжі, відправлення гуманітарних вантажів, допомога переселенцям з Луганщини. У біді нікого не покинуть.

Для проведення заходу у приміщенні молодіжного центру потрібно попереджати заздалегідь, щоб для вас встигли облаштувати кімнату. Прийти ж попрацювати можна без якогось попереднього запису.

Офіс волонтерського хабу знаходиться за адресою м. Дніпро, пр. Слобожанський, 36, на 1 поверсі музичної школи.

 

Фото: Луганський молодіжний центр