Відомий сєвєродончанин представить книгу про рідне місто і закликає містян долучитися до її створення

Відомий сєвєродончанин представить книгу про рідне місто і закликає містян долучитися до її створення

Заслужений журналіст України, сєвєродончанин Семен Перцовський пише книгу про рідне місто та просить про допомогу у зборі матеріалу.

Семен Перцовський розповів «Сєвєродонецьк онлайн», що закінчує велику дослідницьку й письменницьку роботу над своєю книгою "Сєвєродонецьк та його родина" (Від давніх давен до сьогодення. До історії європейської інтеграції Донбасу)". 

«У книзі багато нового про всю ОТГ, починаючи з геології, природи, глибокі дослідження, в тому числі українських корінь, відповіді на питання, виправлення викревлень історії, відкриття невідомого, розповіді про яскравих - відомих й простих людей різних часів тощо. Глави про Борівське та Смолянинове вже оприлюднені у нових наукових збірках, перевірених фахівцями», - підкреслив автор.

Він додав, що з книги, наприклад, можна вперше дізнатись про такі речі:

  • хто з видатних саме українських полководців сивої давнини починав свій шлях у нашому краї;
  • яке величезне місто цілком могло називатися так само, як й село нашої ОТГ, та яке відношення має до цього Великий Кобзар;
  • як архіви, учасники подій спростовують звичні відомості;
  • що собі являли Лисхімбуд першобудівельників 1930-1940- х, Сєвєродонецьк 1950-2020-х років, хто й як уславив край, а чого краще тут не було б;
  • чому всесвітньо відомий герой Другої світової війни потрапив до сєвєродонецької міліції, що тут відпрацьовував;
  • чому керівник столичного тресту раптом переїхав до нашого далекого селища, де згодом його іменем назвали вулицю;
  • який конфлікт на нашому підприємстві дав сюжет художньому фільму відомого режисера;
  • як місто, його підприємства зміцнювали міжнародні зв'язки, хто із молодих сєвєродончан кілька років тому довів американським науковцям: буде те, що ми маємо сьогодні, а хто теж з молодих наших містян зараз налізує для всього світу воєнні події в Україні.

«І ще багато інших неабияких фактів зі всіх сфер життя. Не з легенд, а з дійсності міста з показом його неординарності: від космосу, науки, виробництва, підприємництва, міжнародного співробітництва, зв'язків з усіма регіонами України до освіти, медицини, побуту, торгівлі, культури та мистецтва, спорту, лідерства у ділових ініціативах, містобудуванні, громадських справах. Нам все це відновлювати, розвивати, а задля того потрібно знати: що саме», - наголосив Семен Перцовський.

Разом з тим, він закликає про допомогу у зборі інформації.

«Прошу очільників області Сергія Гайдая та міста Олександра Стрюка, їхніх колег з нашого району, ОТГ та інших, нардепів, своїх земляків надати для останньої глави книги щодо російсько-української війни інформацію про те, що пов'язане з нею, тих, хто відзначився під час цієї війни. Військових, поліціянтів, рятівників, ремонтників, медиків, азотівців, водіїв, кухарів, волонтерів, оргвнізаторів життєдіяльності та евакуації... Можливо, якісь скромні люди не вдіяли нічого особливого, але на них трималося багато. Такі гідні приклади, які зміцнюють естафету добра, зв'язок поколінь, також важливі. Як й численні й зібрані довідкові матеріали, наші вірші, пісні», - пояснює автор.

Перцовський додав, що вже почав отримувати інформацію.

"Навіть від власного сина, який відвідав місто 14 травня 2022 року з питань організації евакуації та виплати пенсій. Перебіги подій, в тому числі в умовах тимчасової окупації, також вивчаються. Все перевіряється, враховуються складові безпеки", - розповів Перцовський.

Сам автор повідомив, що виїхав з міста у березні. Його квартира вщент спалена, проте це його не спиняє.

«Після Перемоги належить зустрітися. Напевно, зі вже готовою книгою. Буде там й про життя, справи земляків в евакуації, тож цікавлять й такі матеріали. А ще про теперішніх волонтерів (і наша родина серед них). Знадобляться й розповіді для інших розділів: від історичних до присвячених планам, пропозиціям на майбутнє. Про ваші цікаві родини, ваших друзів - теж. Права авторів на їхні матеріали зберігаються Це наша спільна, родинна праця", - наголосив письменник.

Для зв’язку автор пропонує писати на електронну пошту persemen@gmail.com.