Люди у звільнених селах пожалілися Гайдаю на звірства росіян (ВІДЕО)

Люди у звільнених селах пожалілися Гайдаю на звірства росіян (ВІДЕО)


30 листопада керівник Луганської ОВЦА Сергій Гайдай відвідав звільнені села на Луганщині.

Про це йдеться у відео, яке він виклав у себе в соцмережах.

У Невському 138 людей залишається в селі.

Є прильоти, достатньо потужні.

«Температура падає. Сподіваємося, це дозволить нашим захисниками пройти трохи далі вже по твердому грунту», - каже Гайдай.

Він показав, в якому стані будинки, а також зафіксував звуки прильотів.

«Поспілкувалися з тими, хто тут залишається. Понаслухалися про звірства окупантів…Що вони тут виробляли кулька місяців поспіль. Скільки зробили лиха людям», - каже Гайдай.

Люди розповідають, як 17 чоловік жило у сусідки . Влаштовували стрілянину.

«А вони українців боялися – страшне», - каже жінка.

Стріляли по фермах спеціально. Косили пшеницю.

Наразі у Невському Сватівського району тривають стабілізаційні заходи.

У селищі розпочали роботу слідчі поліції Луганської області, які приймають заяви місцевих мешканців та документують кримінальні правопорушення, зокрема воєнні злочини рф.

Загалом, з початку роботи, з 25 листопада, слідчі задокументовали та відкрили кримінальні провадження за 22 фактами порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України).

Серед іншого зареєстровано інформацію за двома фактами поранення чоловіків – мешканців селища, внаслідок обстрілів окупаційними військами рф.

Також зареєстровано інформацію про руйнування цивільної інфраструктури внаслідок обстрілів, які окупанти продовжують завдавати по звільненому населеному пункту.

Зокрема задокументовано пошкодження школи, старостату, кафе-магазину, фельдшерсько-акушерського пункту, господарчих споруд, дороги та іншого комунального майна.

Також пошкоджень та руйнувань зазнали 19 приватних будинків та господарчі споруди місцевих мешканців, загинули свійські тварини.

За час окупації Невського військові рф встигли нажитися на місцевих мешканцях, у яких викрали автомобілі, майно та інше. Так, окупанти заволоділи трьома легковими автомобілями та двома мотоциклами.

Слідчі дії з документування злочинів окупаційної армії на території Невського тривають.
 
Як повідомлялося, налагоджується стабільний зв‘язок з деокупованими селами на Сватівщині. Готуються списки для видачі пенсій.