Росіяни перекинули кілька батальйонів із Бахмута до Кремінної. Аналітики прогнозують контрнаступ

Росіяни перекинули кілька батальйонів із Бахмута до Кремінної. Аналітики прогнозують контрнаступ

Російські сили можуть готуватися до контрнаступальних дій України вздовж лінії фронту у Запорізькій та Луганській областях.

Про це йдеться в аналітичному звіті Американського Інституту вивчення війни.

Міністерство оборони Сполученого Королівства (МО Великобританії) підтвердило попередні оцінки ISW про те, що російські сили готуються до можливих майбутніх контрнаступів України у Запорізькій чи Луганській областях.

8 січня Міноборони Великобританії повідомило, що останніми тижнями російські війська розширили оборонні укріплення в Запорізькій області вздовж лінії Василівка — Оріхів і утримують велике угруповання військ на цій ділянці. Таким чином, можна припустити, що російське командування стурбоване можливістю великого українського контрнаступу на півдні України. Міноборони Великобританії припустило, що російські сили зіткнулися з двома однаково серйозними сценаріями контрнаступу: український прорив на запорізькій лінії, який може серйозно підірвати життєздатність російського сухопутного мосту, що з'єднує Ростовську область з окупованим Кримом, або український прорив, що може більше звести нанівець наступальну мету росії щодо окупації всього Донбасу.

ISW раніше відзначала ознаки підготовки росіян до рішучого наступу (ймовірно, оборонного характеру) вздовж лінії Свято-Кремінна в Луганській області. За оцінкою, розташування російських сил та переважання оборонних споруд у Запорізькій області дозволяють припустити, що російські сили, можливо, готуються до потенційних дій України проти цього сектору.

8 січня російські війська продовжували контратаки, щоб відновити втрачені позиції на лінії Свято-Кременна. Голова Луганської області Сергій Гайдай заявив 8 січня, що російські війська перекинули кілька батальйонів із району Бахмута до району Кремінної.

Російські сили продовжують посилювати фільтраційні заходи щодо виявлення партизанів на окупованих територіях. Російська окупаційна влада заявила, що 8 січня, ймовірно, українські партизани здійснили диверсію, замінувавши газопровід у Луганській області.

Нагадаємо, сьогодні керівник Луганської ОВА Сергій Гайдай  розповів, що зараз багато росіян потрапляють в полон на лінії фронту.