Російському депутату, який координував дії агресора на Луганщині, повідомили про підозру

Російському депутату, який координував дії агресора на Луганщині, повідомили про підозру

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора депутату Держдуми Федеральних Зборів рф повідомлено про підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, виправдовуванні, визнанні правомірною, запереченні збройної агресії РФ проти України, глорифікації її учасників (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110, ч. 3 ст. 436-2 КК України).

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора України.

За даними слідства, обраний від Чеченської Республіки депутат Держдуми рф, перебуваючи в березні-травні 2022 року на території Донецької та Луганської областей, у тому числі у Маріуполі, виконував вказіки та доручення Голови Чеченської Республіки щодо захоплення, утримання і встановлення контролю над населеними пунктами України.

Будучи депутатом законодавчого органу рф, він координував дії підрозділів Північно-Кавказького округу військ нацгвардії РФ і Управління Федеральної служби військ нацгвардії рф по Чеченській Республіці. Також він скоординовував дії Міністерства внутрішніх справ рф по Чеченській Республіці з діями підрозділів збройних сил рф та незаконних збройних формувань так званих «днр/лнр» і керівництва окупаційних адміністрацій на тимчасово захоплених територіях Донецької та Луганської областей.

Крім того, на своєму особистому Tелеграм-каналі у квітні 2022 року підозрюваний поширив відеозаписи з висловлюваннями Голови Чеченської Республіки. Вони виправдовують, визнають правомірною збройну агресію рф проти України, розпочату у 2014 році. Ці відеозаписи схвалюють тимчасову окупацію частини території України, а також глорифікують осіб, які здійснювали збройну агресію рф проти України.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснює СБУ.

Нагадаємо, викрили сєвєродончанина, який підтримував окупантів.