"З "кадирівцями" вперше зустрілись у Сєвєродонецьку", - комбат Кузик

З “кадирівцями” вперше зустрілись у Сєвєродонецьку”, - комбат Кузик

Військовослужбовець ЗСУ, комбат “Свободи” Петро Кузик розповів про першу зустріч свого підрозділу з “кадирівцями” у Сєвєродонецьку.

Розмову з ним виклав Телеканал Прямий.

“Вперше з “кадирівцями” ми зустрілись у Сєвєродонецьку. Ми чули за них у Рубіжному, але вони не вилазили, були на дальніх позиціях, не штурмували. А перший їх штурм ми зустріли у Сєвєродонецьку. Вони вийшли на нашу молодь, “молодіжку”. Атакували двома відділеннями.

У нас був взвод, називався “Примара”. Це були молоді хлопці, яких ми тримали не на передній лінії, а збоку, поки вони навчались. Саме на них, в обхід наших позицій, вийшов “кадирівський” загін. Ну і розібрали наші “дітки” їх на запчастини, познищували, затрофеїлись дуже добре. Вони були дуже класно екіпіровані, нові автомати у них, всі “на оптиці” й так далі”, - розповів Кузик.

За його словами, росіяни не нехтують будь-якими підлими прийомами, щоб прорвати оборону ЗСУ. “Кидають “зеків” на убій”, щоб тим часом кадрові військові змогли обійти позиції збоку, можуть прикидатися українськими військовополоненими, переодягатися в українську форму.

“Вони досить винахідливі, це треба визнати. І вони “напористі”, можливо це славнозвісні “заградотряди”. Я б не применшував їх значущості. Але стріляти не вміють. Екіпірування теж не дуже. А от вони завжди то підкопаються, то провокацію влаштують, цього не відняти”, - каже військовий.

Він зазначає, що російська армія досить не однорідна, і не можна порівнювати “зеків”, які вживають “усе від трамадолу до тяжкого”, та той кістяк, які складають “авантюристи військові”. Проте робить припущення, що новомобілізованих перед атакою “заряджають”, щоб йшли вперед.

“Остаточної перемоги не буде, персонально для мене, та й для хлопців, допоки не буде знищена кожна наволоч, яка знущалась над українцями, де б вона не була, в сибіру, чи в ханти-мансійському автономному окрузі, де б “воно” не залягло, треба знайти та покарати. А карати потрібно так, щоб унукам заказували не лізти в Україну”, - підсумував комбат.

З 20 квітня бійці батальйону “Свобода” захищають Україну на передових позиціях на Сході України. Батальйон “Свобода” замінив роту в якій залишилося 18 людей в Рубіжному. Декілька сотень військових батальйону “Свобода” утримували місто Рубіжне у складних умовах проти переважаючих сил противника.

12 травня батальйон “Свобода” відступив від Рубіжного, щоб уникнути оточення і зайняв оборону Сєвєродонецька.

16 червня командир батальйону “Свобода”, капітан Петро Кузик зустрівся у Києві з міністром оборони Олексієм Резніковим та розповів про складнощі в обороні Сєвєродонецька на Луганщині.

Вночі з 23 на 24 червня 2022 року українські підрозділи організовано залишили частину промзони Сєвєродонецька після важких боїв.

3 липня росіяни взяли під контроль Золотарівку та штурмували Верхньокам'янку. Під натиском росіян українські війська, зокрема і батальйон “Свобода” були вимушені залишити Лисичанськ.

У серпні батальйон зайняв оборону села Зайцеве Бахмутського району.

З вересня воїни батальйону боронять Бахмут і околиці міста.

Тим часом на Луганщині росіяни зменшили наступальні дії.