Викрили чотирьох колаборанток з Луганщини

Викрили чотирьох колаборанток з Луганщини

Чотирьом колаборанткам зі Старобільщини повідомили про підозру.

Про це повідомила пресслужба Луганської обласної прокуратури.

За спільного процесуального керівництва прокурорів Луганської обласної прокуратури та Старобільської окружної прокуратури Луганської області повідомили про підозру чотирьом громадянкам України, які співпрацювали з окупаційною владою країни-агресора.

Слідство встановило, що після повномасштабного російського вторгнення в Україну чотири мешканки Старобільщини перейшли на бік ворога.

Троє підозрюваних – експосадовиці, які у 2022 році добровільно обійняли керівні посади в адміністрації Старобільського району лнр. Одна стала так званим «начальником управління бухгалтерського обліку та фінансового забезпечення», інша ‒ «завідуючою архівного сектору» й остання ‒ «начальником відділу документообігу».

Фігурантки активно співпрацювали з російською окупаційною владою, координуючи роботу структурних підрозділів так званої «адміністрації».

Усім трьом особам інкримінували колабораційну діяльність (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Крім того, викрили ще одну колаборантку, 19-річну місцеву мешканку, яка взяла учать в організації та забезпеченні проведення незаконного референдуму на тимчасово окупованій території смт Марківка Старобільського району Луганської області у період з 23 по 27 вересня 2022 року.

Підозрювана стала «членом» «територіальної виборчої комісії». Вона перевіряла осіб, що прийшли на голосування, видавала бюлетені, підраховувала результати голосування та оформляла протоколи.

Дії фігурантки кваліфікували як посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та колабораційну діяльність (ч. 2 ст. 110 , ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Наразі вирішують питання щодо оголошення підозрюваних у розшук та обрання запобіжного заходу– тримання під вартою.

За протиправні дії особам загрожує покарання – до 10 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 15 років та з можливою конфіскацією майна. 

Раніше повідомлялось, що на Луганщині окупанти захопили приміщення управлінь державної служби.