«Головам тервиборкомів» та «депутатам лнр» повідомили про підозру

«Головам тервиборкомів» та «депутатам лнр» повідомили про підозру

За спільного процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури та Сватівської окружної прокуратури повідомили про підозру чотирьом організаторам псевдореферендуму на тимчасово окупованій території Луганщини.

Про це повідомляє пресслужба прокуратури Луганської області.

Слідство встановило, що 20 вересня 2022 року так звана «народна рада лнр» прийняла «Закон про референдум лнр щодо входження до складу російської федерації на правах суб’єкта рф».

Нагадаємо, що 23-27 вересня 2022 року організували підготовку та проведення незаконного волевиявлення.

Двоє мешканців Луганська, обрані з листопада 2018 року так званими «депутатами народної ради лнр ІІІ скликання», голосували за прийняття псевдозакону щодо референдуму.

У подальшому вони публічно закликали мешканців тимчасово окупованої території Луганської області до проведення та участі у незаконному «референдумі».

Ще двоє жителів Луганщини в середині вересня 2022 року взяли участь в організації та проведенні «референдуму» на території Луганська та Кремінної. Підозрювані обійняли посади так званих «голів територіальних виборчих комісій».

Фігуранти проводили агітаційні заходи, створювали реєстри виборців, збирали так звані бюлетені, підраховували їх та оформляли протоколи. Незаконний «захід» за їх участю відбувався безпосередньо за місцем розташування територіальної виборчої комісії та в приміщенні одного з місцевих університетів.

Усім чотирьом особам інкримінували посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та колабораційну діяльність (ч. 2 ст. 110, ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснюють слідчі 3 управління ГУ СБУ України в Донецькій та Луганській областях.

Нагадаємо, депутату Рубіжанської міськради, який співпрацює з окупантами, загрожує 10 років ув’язнення