Голові райсуду з Луганщини загрожує довічне ув'язнення, а двом вчителькам - 3 роки за ґратами

Голові райсуду з Луганщини загрожує довічне ув'язнення, а двом вчителькам - 3 роки за ґратами

Прокурори Луганської обласної прокуратури та Генеральної інспекції Офісу Генерального прокурора направили до суду обвинувальний акт стосовно голови одного з районних судів Луганської області, яка сприяє підривній діяльності проти України. Також перед судом постануть двоє освітянок, які співпрацюють з окупантами у Щасті та Новоайдарі.

Про це повідомляє пресслужба Луганської обласної прокуратури.

Голову райсуду звинувачують у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану, та колабораційній діяльністі (ч.1, ч. 2 ст. 111, ч. 7 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, після початку повномасштабної російської агресії голова райсуду почала співпрацювати з окупаційною адміністрацією рф. Вона обійняла посаду «судді» у незаконному судовому органі – «Новоайдарському районному суді».

Обвинувачена провела збори суддів та працівників апарату суду. Вона закликала до співпраці з окупаційною владою та обіцяла сприяти в отриманні ними посад у судових органах так званої «лнр». Суддів, які відмовилися перейти на бік ворога, вона без законних підстав звільнила.

Наразі фігурантку оголосили у розшук.

Їй обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, який буде застосовано після затримання. На належне особі житло та банківський рахунок наклали арешт.

Матеріали обвинувачення направили до Тернівського міського суду Дніпропетровської області.

Ексголові суду загрожує 15 років або довічне позбавлення волі, з конфіскацією майна.

Спеціальне досудове розслідування здійснили слідчі територіального управління ДБР, розташованого у Краматорську, оперативний супровід – співробітники Головного управління з протидії системним загрозам управлінню державою Департаменту захисту національної державності СБУ та Головного управління СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Окрім того, прокурори Щастинської окружної прокуратури Луганської області направили до суду обвинувальні акти стосовно двох освітянок, які пішли працювати у школи при окупаційній владі країни-агресора.

За даними слідства, одна з них – чинний депутат Щастинської районної ради 8-го скликання. До російського вторгнення викладала у Новоайдарському загальноосвітньому ліцеї. У серпні 2022 року призначена на посаду «вчителя Новоайдарської школи».

Вона взяла участь у пропагандистському проєкті російського телеканалу, під час якого закликала не навчатися в освітніх закладах України.

Інша - колишня директорка Щастинського ліцею № 1 ім. Костянтина Кутового, яка продовжила керувати навчальним закладом при окупантах. Посаду «директора» вона обійняла у квітні 2022 року. Після захоплення територій регіону ліцей перейменували у «Луганську середню школу № 56 ім. К. Кутового».

У так званих «державних освітніх закладах лнр» обвинувачені розповсюджують пропаганду серед дітей та сприяють впровадженню російських стандартів освіти.

Їх звинувачують у колабораційній діяльністі (ч. 3 ст. 111-1 КК України).

Наразі обвинувачених оголосили у розшук, їм обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Протиправна діяльність цих осіб передбачає покарання – до 3 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років.

Спеціальне досудове розслідування здійснили слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Нагадаємо, СБУ повідомила про підозру очільниці «міносвіти днр», яка наказала спалити в Донецьку українські підручники з історії.