10 років позбавлення волі «світить» двом колаборантам на Луганщині

10 років позбавлення волі «світить» двом колаборантам на Луганщині

СБУ викрила на Луганщині двох ворожих пособників. Їхню діяльність задокументували, обидва російські поплічники отримали підозру у злочинах проти національної безпеки України.

Про це повідомляє 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях - м. Сєвєродонецьк.

Один із них – доцент і керівник одного зі структурних підрозділів так званого «луганського государственного медуниверситета имени Святителя Луки».

Під час підготовки та проведення російського «референдуму» 40-річний працівник «навчального закладу» обіймав посаду голови «територіальної виборчої комісії № 414 м. Луганськ».

Він організував процес голосування на дільниці, яка розміщалася на території Луганської обласної клінічної лікарні. Займався складанням списків виборців, ідентифікації осіб, які брали участь у голосуванні, видачею та підрахунком бюлетенів, складанням протоколу голосування.

Для забезпечення якомога більших показників явки на псевдореферендум медиків обласної лікарні зобов’язали взяти участь у голосуванні. Урни з бюлетенями носили по палатах.

«Голова територіальної комісії» заявив пропагандистським росЗМІ, що на його дільниці вдалося досягти стовідсоткової участі виборців у незаконному заході.

СБУ повідомила йому про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність).

Також задокументували протиправну діяльність колишнього державного службовця – ексначальника відділу з військового обліку та мобілізаційної роботи Троїцької селищної ради.

Одразу після окупації населеного пункту російськими військами чиновник пішов служити загарбникам на посаді «начальника отдела по делам семьи и детей администрации Троицкого района лнр».

Його підозрюють у колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Правопорушникам загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури продовжують досудове розслідування.

Нагадаємо, у Києві затримали колаборанта, який працевлаштувався у лавах Червоного Хреста.