З початку року викрили 30 освітян-колаборантів

З початку року викрили 30 освітян-колаборантів

30 освітян-колаборантів, які займались русифікацією захоплених українських шкіл викрили з початку 2023 року. Їм повідомили про підозру в добровільній співпраці з ворогом, запровадженні російської програми «освіти» в окупованих районах півдня та сходу України.

Про це повідомила пресслужба 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

У тимчасово захопленому Сєверодонецьку ідентифікували очільницю місцевого «відділу освіти» терористичної організації «лнр». З початку вересня минулого року вона активно «відновлювала» роботу освітніх інституцій на користь рф.

Для цього закликала місцевих педагогів підтримати російських загарбників та влаштовуватись викладачами у підконтрольні їм школи. У разі згоди обіцяла лояльне відношення окупантів та «зарплату» у російських рублях.

Крім того, викрили керівницю «районного управління освіти Новопсковського району лнр», яка періодично організовує поїздки вчителів на «курси переформатування» до російського Воронежу.

У ході стабілізаційних заходів у звільненому Херсоні викрили очільниць двох середніх навчальних закладів, які знищили українські підручники та нав’язували кремлівське бачення історії нашої держави.

Також вони змушували вчителів проводити заняття російською мовою за програмами країни-агресора. У разі відмови – погрожували «повідомити» до окупаційних органів та залякували переслідуваннями з боку рашистів.

Наразі цим та іншим фігурантам повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 111-1 (колабораційна діяльність);
  • ст. 111-2 (пособництво державі-агресору).

Тривають комплексні заходи для притягнення винних до відповідальності.

Нагадаємо, ще двох «начальників відділів освіти» підозрюють у колабораціонізмі.