NRC надасть допомогу релокованим підприємствам

NRC надасть допомогу релокованим підприємствам

Мінекономіки підписало Меморандум про взаєморозуміння з Норвезькою радою у справах біженців щодо надання фінансової допомоги релокованим підприємствам.

Про це повідомляє Мінекономіки.

Від Мінекономіки документ підписала Перший віцепрем'єр-міністр України - Міністр економіки Юлія Свириденко, від норвезької сторони - Керівник Представництва Норвезької ради у справах біженців в Україні Роберто Віла Сексто.

“Через військову агресію росії проти України бізнес змушений був релокуватись з регіонів, де ведуться активні бойові дії, в більш безпечні. На сьогодні за підтримки держави релоковано 800 підприємств, 80% з яких вже працюють на новому місці", - зазначила Свириденко. 

За її словами, підписаний Меморандум дозволить надати додаткову допомогу, зокрема фінансову, таким підприємствам, щоб вони могли швидше адаптуватись та наростити виробничі потужності в нових регіонах.

Меморандум передбачає, що Мінекономіки надасть Норвезькій раді у справах біженців (NRC) інформацію щодо релокованих суб’єктів господарювання, після чого NRC самостійно відбере підприємства для надання фінансової та інших видів допомоги.

Серед першочергових критеріїв відбору - підприємство переміщено до Львівської або Тернопільської областей, має чіткі бізнес-ідеї та потенціал для створення робочих місць, особливо серед молоді, жінок та осіб з інвалідністю.

У рамках цього Меморандуму NRC планує надавати пряму допомогу мікро-, малим та середнім підприємствам впродовж 12 місяців.

Нагадаємо, Агентство ООН у справах біженців відновило реєстрацію на отримання грошової допомоги для переселенців і постраждалих від війни осіб.