Верхівці «цвк лнр» повідомили про підозру в організації «референдуму». Вони під санкціями України та інших держав

Верхівці «цвк лнр» повідомили про підозру в організації «референдуму». Вони під санкціями України та інших держав

За процесуального керівництва прокурорів Луганської обласної прокуратури повідомили про підозру шістьом учасникам злочинного угруповання, які організували на тимчасово окупованій території регіону псевдореферендум про входження до складу рф.

Про це повідомляє пресслужба Луганської обласної прокуратури.

До його складу увійшли так звані «голова цвк лнр», «заступник голови цвк лнр», «секретар цвк лнр» та троє «членів цвк лнр». Вони діяли у складі окупаційної адміністрації держави-агресора.

За даними слідства, після захоплення переважної частини Луганської області встановлена росією влада переслідувала зміну меж території та державного кордону України.

Вже з травня 2022 року учасники організованої групи на чолі з так званою «головою цвк лнр» розпочали активну підготовку до проведення псевдореферендуму. Сформували «виборчі комісії», забезпечили підготовку їх складу, розробили юридично нікчемні нормативно-правові акти тощо.

Вони безпосередньо організували та контролювали на тимчасово окупованій території Луганщини незаконне волевиявлення у період 23-27 вересня 2022 року. Залучили «міжнародних спостерігачів» та організували медійну кампанію в підконтрольних окупаційній владі та російських ЗМІ.

Надалі затвердили й оголосили «результати» псевдореферендуму. Констатовано про роботу 461 дільничної комісії, ще 201 – працювала на території рф.

За сфальсифікованими результатами переважна більшість проголосувала за входження до складу рф на правах її суб’єкта.

Наразі п’ятеро фігурантів знаходяться у санкційних списках РНБО України, «голова», заступник голови» та «секретар» окупаційного органу потрапили під санкції ряду інших держав.

Усім особам інкримінується посягання на територіальну цілісність і недоторканість України, участь в організації та проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованій території, вчинені організованою групою (ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 110, ч. 3 ст. 28 ч. 5 ст. 111 1 КК України).

Їм загрожує 10 років позбавлення волі з конфіскацією усього майна.

Досудове розслідування здійснюють слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Нагадаємо, поліціянтці та прокурору з «лнр» загрожує по 15 років тюрми.