Вибухотехніки поліції Луганщини розмінували 26 га території на деокупованих територіях

Вибухотехніки поліції Луганщини розмінували 26 га території на деокупованих територіях

Фахівці вибухотехнічної служби поліції Луганщини, які несуть службу на території однієї з громад Донецької області, протягом березня оглянули 26 га території, де виявили більше 100 вибухонебезпечних предметів.

Про це повідомляє поліція Луганської області.

Серед вилученого - снаряди до РСЗВ «Град», танкові та артилерійські снаряди калібром 122-152 мм, касетні боєприпаси, протитанкові та мінометні міни, гранати до РПГ.

За словами працівників вибухотехнічної служби, частіше за все трапляються артилерійські снаряди, які виявляють у місцях базування окупаційних військ чи на місцях розміщення їх артилерійських розрахунків.

Також поліцейські оглядають місця влучання для виявлення нерозірваних боєприпасів або залишків, які становлять небезпеку для громадян.

Фахівці зазначають, що складність пошуку полягає у тому, що всі боєприпаси, міни та інші засоби ураження розкидані хаотично.

Поліцейські дізнаються інформацію від місцевих мешканців, які розповідають, де саме бачили небезпечні предмети. Після цього виїжджають на місцевість та розпочинають пошуки.

“Снаряд може знаходитись під парканом у сухій траві, під кущем чи у якійсь ямі. Тож навіть приблизно знаючи місце, треба обережно оглянути територію, щоб його виявити. А також впевнитися, що поряд немає інших вибухонебезпечних предметів”, - зазначили в поліції.

Також складності виникають при виявленні мін. Вибухотехніки розповідають, що це дуже кропітка робота, адже зазвичай міну побачити дуже важко. Тож за допомогою міношукача та щупу, сантиметр за сантиметром доводиться оглядати дорогу чи ділянку у лісі.

Всі виявлені вибухонебезпечні предмети надалі знищуються на спеціальному підривному майданчику, а у разі неможливості їх транспортування – на місці виявлення.

Нагадаємо, луганські поліцейські допомагають жителям деокупованої Харківщини.