Повідомили про підозру двом бойовикам окупантів

Повідомили про підозру двом бойовикам окупантів

Слідчі Служби безпеки повідомили про підозру двом учасникам незаконних збройних формувань, які воювали у складі декількох підрозділів бойовиків.

Про це повідомила пресслужба 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Зловмисники потрапили у полон українських захисників під час боєзіткнень на східному фронті.
Один із затриманих - неодноразово судимий за важкі злочини уродженець тимчасово окупованої Макіївки. Він почав «військову кар’єру» у 2021 році в так званій «3-й окремій мотострілецькій бригаді «Беркут» на посаді кулеметника. Проходив вогневу підготовку на полігоні в Єнакієвому та брав участь у бойових діях під Зайцевим і Верхньоторецьким на Донеччині.

З 2022 року перебував у лавах «5 ОМСБр 1 ак» окупаційних військ. У складі вказаного підрозділу бойовик здійснював спостереження за позиціями військовослужбовців ЗС України та займався тиловим забезпеченням у районі Мар’янки.

20 березня під час виконання бойового завдання командування потрапив у полон до військовослужбовців Збройних сил України.

Другий фігурант – мешканець окупованого Алчевська на Луганщині, який у 2015 році добровільно приєднався до «4 ОМСБр 2 ак». Підрозділ мав завдання залякувати місцеве населення та здійснювати збройний опір силам АТО\ООС.

На посадах гарантометника, стрільця та кулеметника окремого мотострілецького батальйону росіян брав участь у спротиві захисникам України у районі Ізюма, селищ Гірське та Ниркове на Луганщині.

14 березня під час контрнаступу українських військ неподалік Берестового на Донеччині українські військові взяли зловмисника в полон.

Бойовики надали слідчим СБУ свідчення щодо своєї участі у збройних формуваннях країни-агресорки, своїх командирів, отриманих наказів тощо.

Їм повідомили про підозру за:

  • ч.1 ст. 111 (державна зрада);
  • ч. 2 с. 110 (посягання на територіальну цілісність і недорканність України);
  • ч.2 ст. 260 (створення не передбачених законом збройних формувань або участь у їх діяльності) Кримінального кодексу України.

Правопорушники перебувають під вартою. Їм загрожує до 15 років позбавлення волі та конфіскація майна.  

Нагадаємо, за колабораціонізм судитимуть сімох мешканців Луганщини з так званої окупаційної "влади".