Кандидат на посаду начальника Луганської ОВА Артем Лисогор розповів про оборону Щастя у лютому 2022

Кандидат на посаду начальника Луганської ОВА Артем Лисогор розповів про оборону Щастя у лютому 2022

З жовтня 2021 до червня 2022 заступник начальника ГУНП Житомирщини Артем Лисогор був відряджений на схід України, де брав участь в обороні Луганщини. 24 лютого він знаходився на позиціях ЗСУ в Щасті, де відбувся прорив армії рф.

Про це він розповів пресслужбі Поліції Житомирщини.

“Одразу потушили мобільний та інтернет зв’язок. Ми працювали на радіостанціях. Почався жорсткий обстріл, в першу чергу Щастинської ТЕС, а вже згодом перехід з мосту, вихід на місто Щастя. О 8 годині відбувся прорив противника в місто на танках та БМП. Перша дозорна група мала прорив на одній ділянці. І вже безпосередньо зав’язались вуличні бої”, - розповів Лисогор.

За його словами, відсутність зв’язку не дозволяла вийти на керівні структури, щоб отримати вказівки.

“Був потужний обстріл, потім на наші позиції вискочили два БМП. Наша артилерія також постійно працювала, але ми не могли підняти малу безпілотну авіацію. Одразу втрачався сигнал. Згодом нам вдалося вийти на керівництво ООС, з’єднали безпосередньо з командуючим. Нам вдалося отримати координати точки, де відбувся прорив супротивника”, - згадує Артем Лисогор.

Він згадує, що перших полонених російських військовослужбовців українські оборонці взяли о 14 годині 24 лютого.

“Це були саме екіпажі БМП, які ми підбили. Вони потрапили в кільце нашої групи, яка виходила на прорив до своєї бази. Ми взяли їх зі зброєю, документами та передали до розташування батальйону. Група наших розвідників зі снайперами потрапили в оточення, майже були взяті в полон, але врятувало те, що артилерія противника працювала на грані усієї можливої шизовренії. Вони влучили саме по російським військам. Це дало можливість винести наших поранених”, - розповів Лисогор.

За його словами, перших втрат від живої сили батальйон зазнав саме в місці прориву російських військ у Щасті. А за тиждень до того, снаряд влучив по українським позиціям, де загинули троє нацгвардійців.

“Ми боронимо нашу державу для того, щоб наші люди могли спокійно жити, але й не забувати про те, що у нас йде жорстока війна, хлопці гинуть. В будь-якому разі перемога буде за нами, відступати нікуди, тут наші родини, наші діти. Гуртом ми зробимо все, що потрібно для нашої перемоги”, - сказав Лисогор.

Нагадаємо, 11 березня Уряд підтримав проєкт указу Президента України про призначення Артема Лисогора головою Луганської обласної державної адміністрації.