Українські Нідерланди. Як сєвєродончанка збирає цибулиння тюльпанів для рідного міста

Українські Нідерланди. Як сєвєродончанка збирає цибулиння тюльпанів для рідного міста

Тетяна Жук — сєвєродонецька волонтерка, активістка та підприємиця. Протягом дев’яти років жінка опікувалася рідною громадою, створювала проєкти з благоустрою, бажала бачити затишок у рідному місті та активно допомагала ЗСУ. З початком повномасштабного вторгнення, як і багато сєвєродончан, вимушена була евакуюватися. Зараз жінка проживає на Франківщині. Але думки про повернення додому не покидають Тетяну. Так з'явилася ідея по поверненню до Сєвєродонецька висадити в місті алею “Сили невтомлених”. Зібрати цибулини тюльпанів з усіх куточків України та закордону, де опинилися містяни, та в майбутньому відродити красу в нашому місті. Тетяна розповіла про свою мрію на особистій сторінці у “Фейсбуці” та отримала чималу підтримку друзів. “Сєвєродонецьк онлайн” поспілкувався з активісткою та дізнався подробиці “квіткової” акції.

Тюльпани — це моя найулюбленіша квітка. Восени 2021-го року засадила усю дачу цими ними. Висадила три ящики цибулин. Різні за сортами та кольорами. На жаль, результат я не побачила. Тільки уявляю”

Жінка розповіла, що прогулюючись Калушем, де наразі проживає, побачила, скільки там її улюблених квітів. Так і загорілася бажанням зробити подібну красу й в рідному Сєвєродонецьку після його звільнення.

Прочитала, що існують і в Україні поля тюльпанів, це під Франківськом, на Хмельниччині та під Києвом. І вирішила — чому б у нашому Сєвєродонецьку не створити алею чи парк? А саме - зібрати цибулини саме з тих міст, де ми перебуваємо наразі, як цивільне населення, так і військові. Написала одразу знайомим захисникам прохання по можливості надсилати мені цибулинки, а я буду збирати. Отримала підтримку"

Фото улюблених тюльпанів Тетяни Жук у "Фейсбуці"

Тетяна вирішила розповісти про свою ідею всім друзям та зробила відповідний пост у “Фейсбуці”.

 
“Ми наразі розкидані по всьому світу. Хто цілеспрямовано виїхав, бо мав мету життя — бути за кордоном, хтось вимушено потрапив на чужину та мріє про повернення. Є й ті, що зараз в Україні, але мають намір залишитися в іншій області, бо на то є свої причини. У кожного з нас свої плани щодо Луганщини… Хтось її виборює, а хтось — мріє про повернення чи просто бажає їй відновлення. 

Давайте зберемо цибулиння тюльпанів з місця перебування і при першій можливості висадимо на Луганщині. Місто чи населений пункт оберемо разом. Надсилай, а я кожну посилку підпишу — звідки та від кого. І при першій можливості ми разом висадимо алею “Сили невтомлених”

“І пішло — поїхало”, - розповідає жінка.

  

Так, перші є від мене. ВПО Сєвєродонецька в Калуші, Івано-Франківської області. Фото Тетяни Жук у "Фейсбуці"

Підтримали ініціативу й наші військові. Антон Бітімєров звернувся до фейсбук спільноти із закликом долучитися до акції.

“#силаневтомнених! Шановні сєвєродончани!
Прошу підтримати ініціативу Tala Zhuk і долучитися до створення фонду тюльпанів для майбутньої алеї на Луганщині. Ідея проста: надішліть пані Тетяні кілька цибулин тюльпанів з тої місцевості, де ви зараз перебуваєте. Тюльпани з-під Авдіївки я відправлю, щойно з’явиться можливість доїхати до пошти. Прошу поширення допису і цікавих ідей. Разом до Перемоги!” 

Тетяна Жук мріє, щоб звільнена Луганщина замайоріла квітами.

Сєвєродонецьк, 2016 рік. Активісти пофарбували стелу на в'їзді у місто в блакитно-жовтий колір. Фото з "Фейсбуку" Тетяни Жук

На сьогодні маю вже пакет цибулиння і підтримку не тільки знайомих та друзів, а й зовсім мені незнайомих людей. Я уявляю, як разом із міст Луганщини ми зробимо красу. Але, по-перше, потрібно буде повернути їх до життя, бо всі ми розуміємо, в якому стані нам вони. По-друге, омріяна алея чи парк (в залежності від кількості) матиме одразу історію. По-третє, і найголовніше, єдина мета — це об'єднання людей, чого наразі дуже не вистачає.
А що як нам разом вдасться створити українські Нідерланди? Створимо туристично та інвестиційно привабливе місто! Я — мрію!”