Лисогор анонсував створення Центру відновлення та розвитку громад області

Лисогор анонсував створення Центру відновлення та розвитку громад області

Для відбудови Луганщини після деокупації створять Центр відновлення та розвитку громад області.

Про це у своєму «Фейсбуці» повідомив голова Луганської ОВА Артем Лисогор.

Зокрема, Лисогор зустрівся з керівником Програми ООН із відновлення та розбудови миру Нільсом Крістенсеном.

На зустрічі обміркували механізми міжвідомчої та міжтериторіальної координації процесів відновлення та розвитку громад, технічне оснащення мобільних груп для роботи на деокупованих територіях та можливості підтримки малого та середнього бізнесу Луганщини.

Аби запровадити ефективний механізм координації зусиль влади, бізнесу та міжнародних організацій щодо відбудови Луганщини після деокупації є ідея створення Центру відновлення та розвитку громад області.

Наразі Центр планується розмістити у Дніпрі, а після деокупації та проведення стабілізаційних заходів – перемістити до однієї з громад Луганської області із продовженням виконання всіх функцій щодо відновлення та розвитку територій.

«У нас це називається – «Офіси відновлення». Ми розглядаємо чотири регіони для їх створення, у тому числі й Луганську область. Коли проєкт запрацює, вони будуть дуже відрізнятись від інших регіонів України», – відповів Нільс Крістенсен.

До реалізації проєктів відбудови деокупованих територій передбачається залучати інфраструктурні компанії, які наразі релокувались до інших регіонів, але готові повернутися. Тож для них в рамках діяльності Програми ООН із відновлення та розбудови миру планують провести навчання із проєктного менеджменту та регламенту взаємодії із ПРООН.

Також Лисогор порушив питання реалізації довгострокових проєктів у сфері освіти та підтримки малого та середнього бізнесу. Особлива увага була приділена безпековим питанням, зокрема гуманітарному розмінуванню місцевості та створенню місцевих пожежних бригад за європейським прикладом, які б могли допомагати підрозділам ДСНС. А також перспективам розвитку «зеленої енергетики» як найбільш швидкого варіанту забезпечення електроживлення об’єктів до відновлення системи енергопостачання Луганщини.

«Усі ці проєкти мають бути розроблені та підготовлені до запуску вже сьогодні. Ми не можемо чекати, коли все буде звільнено, ми маємо починати зараз, щоб бути готовими», - зазначив Лисогор.

Нагадаємо, мешканцям деокупованих селищ Луганщини доставили допомогу.