Гід з домашнього очищення води

Мешканці великих міст знають, що якість водопровідної води не найвища. Домішки, що містяться в неочищеній рідині, погіршують її смакові якості, шкодять здоров'ю і скорочують термін служби побутової техніки. Деякі вирішують цю проблему за допомогою бутильованої води, проте набагато зручніше використовувати картридж для фільтра води.

6470ea123518d.webp

Навіщо потрібно очищати воду

Хоча водопровідна вода у містах проходить через спеціальні станції, де піддається очищенню та знезараженню хлором, це не гарантує її якість на виході. У більшості станцій обладнання зношене та застаріле. В результаті взаємодії хлору з органікою, що міститься у воді, утворюються хлорорганічні сполуки, деякі з яких мають токсичні і канцерогенні властивості.

Купивши фільтри для води, ви зможете видалити з неї домішки хлору, солей, важких металів, а також інші небажані речовини та бактерії. Існує кілька типів домашніх фільтрів.

Фільтри глечикового типу

Це найпростіший та бюджетний варіант. Такі водоочисники є своєрідним глечиком з лійкою і фільтром, у якому вода очищається, долаючи шар сорбенту — зазвичай активованого вугілля. Фільтри-глечики досить дешеві, прості в експлуатації, а також не потребують підключення до водопроводу.

Проточні фільтри

Є кілька видів проточних фільтрів.

  1. Насадка — найпростіший вид проточних пристроїв для очищення води. Вона встановлюється безпосередньо на кран, а вода проходить під тиском. Переваги насадок: відносно невисока ціна, невеликі габарити, простота установки та краще очищення, ніж у бюджетних глечиків. 
  2. Настільні питні фільтри — пристрій зі змінним картриджем, встановленим у пластиковому корпусі. Фільтр монтується на мийку та має власний краник, через який подається відфільтрована вода. Краник поєднується з водопроводом гнучким шлангом. Непоганий варіант для невеликої родини в зонах, де водопровідна вода не найгіршої якості. Забезпечує середній ступінь очищення.
  3. Проточні питні фільтри під мийку. Відфільтрована вода надходить через окремий кран, що виводиться від фільтру. Такий виріб дуже зручний, бо всі його складники приховані під мийкою, на відміну від інших різновидів фільтрів. Такі вироби очищають воду швидко та ефективно. Це забезпечується 3–4 колбами, які мають різне наповнення.
  4. Системи зворотного осмосу під мийку. У використанні система схожа на водоочисник попереднього типу: також монтується під мийкою, а на неї виводиться окремий кран. Головна різниця в тому, що, крім картриджів із сорбентом, тут є вузол мембранного очищення, що не пропускає нічого, крім води.

Як вибрати фільтр для води

Важливо пам’ятати закономірність: чим більш брудна і жорстка вода тече з крана, тим глибше і багатоступінчасте очищення їй потрібно. Обов'язково подивіться, які типи забруднень усуває фільтр. Це зазвичай зазначено в характеристиках.