При відновленні Сєвєродонецька впровадять енергозберігаючі технології

При відновленні Сєвєродонецька впровадять енергозберігаючі технології

Сєвєродонецьк став єдиним містом в України, обраним для участі у проєкті RESPONSE.

Про це повідомляє Сєвєродонецька МВА.

У червні у фінському місті Турку було пройшла чергова зустріч учасників проєкту RESPONSE, на яку серед європейських міст були запрошені й представники Сєвєродонецька (Україна). Це вже друга участь Сєвєродонецька у заходах цього проєкту. Попередня відбувалась у жовтні минулого року у французькому місті Діжон.

Сєвєродонецька громада в рамках проєкту RESPONSE у місті планує:

  • скласти свій план розвитку міста, включаючи короткострокове (2030р.) та довгострокове (2050р.) бачення, де визначити основні питання, що вимагають рішення щодо скорочення енергії/CO2 – створення більш екологічного міста (електронні автомобілі), автономного у споживанні, самостійного та спільного виробництва енергії, її використання;
  • оновити «Угоду мерів»;
  • оновити свої плани сталого міського розвитку;
  • обрати розробленні у рамках RESPONSE інноваційні технології, які мають призвести до підготовки бачення міста на 2050 рік (розширення довгострокового плану відтворення на рівні міста) та провести їх техніко-економічне обґрунтування.

Завдання фокусуються на активному залученні та участі громадян розумних міст, зацікавлених сторін та різних факторів, за допомогою діяльності щодо поширення та спільної діяльності.

З 2013 року Сєвєродонецьк взяв курс на зменшення викидів парникових газів, підвищення енергоефективності за рахунок використання відновлюваних джерел енергії. У 2017 році місто стало підписантом ініціативи Європейського Союзу «Угода мерів» в рамках якої до 2020 року викиди СО2 в атмосферу було зменшено на 20% за рахунок збільшення частки споживання відновлюваної енергії. З 2020 року Сєвєродонецьк є учасником декількох проєктів та програм, спрямованих на підвищення енергетичної ефективності міста й громади. Сєвєродонецьк – єдине місто в України, обране для участі у проєкті RESPONSE.

Діжон (Франція) та Турку (Фінляндія) – основні міста-маяки проєкту RESPONSE, який спрямований на вивчення та впровадження сучасних комплексних енергозберігаючих технологій і відновлення міст.

Сєвєродонецька громада спільно зі Східноукраїнським національним університетом ім. В.Даля з 2020 року стала учасником цього проєкту та на сьогодні бере активну участь у проєкті задля впровадження надсучасних рішень з енергоефективності та підвищення інвестиційної привабливості міста.


Зокрема, увагу міст-маяків зосередили на тому, що наразі місто окуповано, а всі нові тенденції з впровадження енергозберігаючих технологій буде враховано у Плані відновлення та сталого розвитку Сєвєродонецької міської територіальної громади Луганської області, який наразі готується у рамках Меморандуму про співробітництво між Сєвєродонецькою МВА, СНУ ім. В. Даля та КП «Сєвєродонецьке агентство інвестицій та розвитку».

Нагадаємо, Чехія готова долучитися до відновлення Луганщини.