Розслідувачі Kiborg.news встановили дані колаборантів з Луганщини, причетних до вивезення дітей

Розслідувачі Kiborg.news встановили дані колаборантів з Луганщини, причетних до вивезення дітей

Проєкт Kiborg.news провів розслідування та ідентифікував колаборантів з Луганської області, причетних до вивезення українських дітей.

Матеріали першої частини розслідування виклав журналіст Kiborg.news Максим Дудченко у своєму блозі на Цензор.НЕТ.

«Декілька місяців поспіль наша команда спостерігала за роботою районних відділів у справах сім’ї та дітей, що нині перебувають на окупованій території Луганщини. Було проаналізовано сотні гігабайтів даних, задокументовано незаконну діяльність десятків працівників окупаційних структур, що причетні до вивезення українських дітей», - зазначив Дудченко.

Також у рамках розслідування та у співпраці з пранкером Євгеном Вольновим, команда Kiborg.news потрапила на закриту відеоконференцію з «керівниками та спеціалістами» структурних підрозділів «адміністрацій» міст та районів окупованої Луганщини.

За інформацією розслідувачів, безпосереднє відношення до викрадення дітей мають окупаційні посадовиці «лнр» — «міністерка праці та соціальної політики» Світлана Малахова та «уповноважена з прав дітей» Інна Швенк (Міщенко).

Під час згаданої конференції у Вольнова також «зав’язався діалог зі Світланою Черенковою, яка з 2016 року обіймає посаду «начальниці управління у справах сім’ї, дітей та молоді».

«На початку зустрічі, на якій вони обговорювати крадіжки українських дітей та депортацію, Черенкова повідомила, що станом на 7 липня на території окупованої Луганщини виховується: у прийомних сім’ях — 196 дітей, у дитячих будинках сімейного типу — 83 і в опікунських сім’ях — понад 2500. Черенкова зазначила, що відсоток влаштування дітей на сімейні форми виховання високий і завдячувати треба працівникам районних відділів», - зауважив розслідувач.

Kiborg.news опублікували особисті дані та бекграунд таких працівників із Лисичанська, Сватового та Старобільська.

«Кожна із зазначених вище осіб причетна до депортації українських дітей та їх незаконного усиновлення. Так, наприклад, ми знайшли характеристику «начальниці відділу у справах сім’ї та дітей» у Сватівському районі окупованої Луганщини Тетяни Івлєвої. Як зазначено у документі, вона безпосередньо сприяла «усиновленню» 17 дітей», - заявив Дудченко.

У розслідуванні також описуються факти листування між колаборантами в окупаційних адміністраціях Луганщини та їхніми колегами з російських регіонів щодо передачі особистих даних українських дітей.

А у лютому 2023 року, за даними розслідування, 30 людей з окупованої Луганщини стали учасниками заходу з назвою «Стажировка для защитников детства ЛДНР: дорога домой», який проходив у кількох регіонах рф.

Аналізуючи матеріали російських ЗМІ щодо нього, Kiborg.news встановили, що «з окупованої Луганщини до Тюменської області викрадено 15 дітей, 5 з яких мають вади слуху. Зазначається, що вони житимуть у прийомних сім’ях міста Заводоуківська та Ярковського і Тобольського районів».

Також розслідувачі з’ясували, що на окупованих територіях пильнують за «проявами екстремізму», особливо із залученням неповнолітніх.

Так, журналісти отримали у розпорядження лист призначеного окупантами «голови» адміністрації Старобільського району Гончарова, в якому він «відзвітував «заступниці голови уряду» окупованої Луганщини Анні Тодоровій, що до «комісії у справах неповнолітніх» інформація о «заколотниках» не надходила».

Нагадаємо, у червні окупанти незаконно вивезли 150 дітей зі Старобільського району Луганської області до Карачаєво-Черкеської республіки рф.

Галерея зображень

Розслідувачі Kiborg.news встановили дані колаборантів з Луганщини, причетних до вивезення дітей
Розслідувачі Kiborg.news встановили дані колаборантів з Луганщини, причетних до вивезення дітей
Розслідувачі Kiborg.news встановили дані колаборантів з Луганщини, причетних до вивезення дітей