Подоляк назвав три причини змін у стосунках рф і Китаю за підсумками саміту в Саудівській Аравії

Михайло Подоляк

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк за підсумками участі КНР у мирному саміті щодо України в Саудівській Аравії заявив, що Китай більше не сприймає рф як стратегічного партнера.

Про це Подоляк сказав в ефірі "Радіо Свобода"

Він назвав три причини, чому відносини Китаю і рф змінилися.

"Щодо Китаю – я набагато навіть більш оптимістично дивлюсь на це. Тому що, очевидно, після зустрічі Сі Цзіньпіня у Москві, після того, як росія щось там обіцяє Китаю, а потім все робить навпаки – на сьогодні мені зрозуміло, що Китай на росію дивиться зовсім інакше. Тобто не сприймає її як стратегічного партнера. Чому? Тому що, по-перше, вважає, що росія не дотисне Україну і не зможе виграти. По-друге, що в такому разі не буде стабільності в тій самій політичній еліті. А Китаю немає сенсу підтримувати еліту, яка завтра може зникнути. Тому що Китай грає в довгострокову. Третя складова – це обнулення, паралельне обнулення репутації Китаю. Коли Китай про щось домовляється, і росія потім виходить і передає чи заявляє про передачу тактичної ядерної зброї Білорусі", - сказав Подоляк.

Він нагадав, що раніше Китай займав більш проросійську позицію, але зараз, на думку Подоляка, Китай готовий шукати інше рішення.

"Це дуже добре, тому що можна буде спілкуватися і обмежувати можливість рф отримувати великі кошти для продовження фінансування війни", - додав Подоляк.

Нагадаємо, протягом 5-6 серпня в Саудівський Аравії відбулися переговори між 40 країнами, включаючи США, Китай та Індію, щодо припинення війни в Україні і пошуку мирних рішень.

Серед учасників також була Індонезія, Єгипет, Мексика, Бразилія, Чилі й Замбія. Росія на саміт не запрошена. 

За інформацією Bloomberg, мирний план, представлений в Саудівській Аравії, не приніс жодних конкретних кроків, щоб зупинити війну чи скасувати окупацію української території.