Комуніст Симоненко втік до росії у супроводі спецназу рф: СБУ повідомила йому про підозру

Симоненко втік до росії у супроводі спецназу рф: СБУ повідомила йому про підозру

СБУ повідомила про підозру екснардепу і екслідеру забороненої в Україні Компартії Петру Симоненку, який під час окупації Київщини втік до росії у супроводі спецназу рф.

Про це повідомляє пресцентр СБУ.

Слідство зазначає, що Симоненко підтримав збройну агресію рф, а під час окупації Київщини звернувся до вищого військово-політичного керівництва росії з проханням його евакуації.

"Щоб вивезти Симоненка з його родиною із захопленого на той час селища Березівка Макарівського району, Кремль розпорядився відправити туди загін спецназу рф", - йдеться у повідомленні.

СБУ відомо, що Симоненко особисто зустрічав російських спецназівців, а потім "розквартирував" їх у власному будинку.

"З 4 до 8 березня 2022 року спецпідрозділ рф супроводжував Симоненка та його близьких через ворожі блокпости на територію Білорусі. Звідти він переїхав до росії, де його призначили заступником голови "Центрального комітету міжнародного комуністичного об’єднання "Союз комуністичних партій – комуністичної партії радянського союзу", - йдеться у повідомленні.

Ця організація підконтрольна російській Компартії на чолі з її лідером – депутатом держдуми рф Геннадієм Зюгановим.

СБУ нагадує, що в росії Симоненко розпочав публічну кампанію на підтримку війни рф в Україні: брав участь у різноманітних заходах і форумах, на яких намагався легітимізувати захоплення частини території України, висловлювався за продовження війни проти України та виправдовував кремлівські наративи щодо застосування тактичної ядерної зброї рф.

"На підставі зібраних доказів Симоненку повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України", - зазначає СБУ.

Нагадаємо, грудня 2015 року Окружний адміністративний суд міста Києва припинив діяльність КПУ, але це рішення було оскаржено в апеляційному порядку і не могло вступити в законну силу протягом майже семи років. Крапку у справі поставив апеляційний суд у травні 2022 року, який відмовив у задоволенні скарги на рішення про заборону Компартії.

Крім того, Верховна Рада 3 травня 2022 року заборонила діяльність проросійських партій, серед яких і Компартія.