“Хлопчик в трусиках”, або чому путін любить дітей

“Хлопчик в трусиках”, або чому путін любить дітей

росія багато років поширює фейки про Україну. Їхнім джерелом є пропагандистські ресурси, так звані “ЗМІ” окупаційної влади та навіть офіційні органи. Маніпулятивні шпальти майорять "звірствами" українських військових щодо мирних мешканців, зокрема, й дітей. Адже це — одна з улюблених тем для маніпуляцій прибічників путіна.

"Сєвєродонецьк онлайн" продовжує досліджувати ворожі фейки. Сьогодні говоритимемо про те, чому ж росіяни так часто використовують наратив “розіп'ятого хлопчика в трусиках”.

Чому діти?

З початком повномасштабного вторгнення 24 лютого росіяни почали з новою силою використовувати інформаційні кампанії впливу в соцмережах України, рф та дружніх нам держав. Однією з провідних тем вже традиційно стали діти.

  • Україні байдуже на власних дітей,
  • росія – найкраще місце для дітей,
  • Захід використовує маленьких українців у корисливих цілях.

Ці меседжі активно просуваються ворожою пропагандою. За їхньою версією, агресорка — не росія, а Україна. Таким чином рф намагається приховати власні воєнні злочини, залучаючи питання дітей для подальшого ведення інформаційної війни. На цьому неодноразово пресслужба Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

діти

"Для окупаційних військ Росії українські діти стали фактично військовим трофеєм. Кіднепінг та депортація неповнолітніх громадян України стоять у переліку тяжких вчинених державою-агресором злочинів", – йдеться в повідомленні.

Пропагандистське визначення “діти Донбасу”, яких Україна “вбивала” з 2014рок у, росіяни просувають з метою нібито “їхнього захисту”. Таким чином “відбілюють” свою агресію проти України, яка не має жодного обґрунтування, крім бажання рф загарбати наші території та знищити націю. Звідси й безліч фейків про нацистів, карателів, злочинів українських військових стосовно дітей.

Ще один улюблений псевдодоказ “звірств” - “Аллея ангелов”. Її відкрили в окупованому Донецьку, щоб довести, що безліч дітей з 2014 року загинули “з вини України”.

алея

Алея янголів. Донецьк

"Улюбленець" путіна — міф про розіп'ятого хлопчика

хлопчик в трусиках

 
"Взяли дитину 3 років, хлопчика, маленького в трусиках, футболочці, як Ісуса, на дошку оголошень прибили. І все це на маминих очах. Маму тримали, і вона дивилася, як дитина спливає кров'ю" 

Одним з найвідоміших та найбезглуздіших фейків є феєрична історія про “розіп'ятого хлопчика в трусиках”.

Можна сказати, що це вже класика російської пропаганди. Нагадаємо: Галина, начебто зі Слов'янська, матір чотирьох дітей та уродженка заходу України, розповіла, що бачила, як українські військові на центральній площі міста стратили маленького сина та дружину “ополченця”. Фейк швидко поширювався і тоді, у 2014-му, був досить вагомою “страшилкою”. Згодом те, що ця історія є міфом, підтвердив і сам путін. При цьому пропагандистський перший національний телеканал рф знайшов виправдання, чому показав неправду: “жінка, яка давала свідчення, перебувала в неадекватному стані через пережиті події війни на Донбасі”.

Наразі росіяни активно продовжують поширювати маніпулятивні та фейкові матеріали із залученням дітей. Інтернет переповнений їхніми “історіями” та “розповідями” дітей про війну на Донбасі, малюнками та світлинами з закликом до України зупинити бойові дії. Але реальність така: станом на ранок 12 серпня 2023 року, за офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 500 дітей загинули та понад 1097 отримали поранення різного ступеня тяжкості. Найбільше постраждало дітей у Донецькій області - 485, Харківській - 298, Київській - 129, Херсонській - 118, Запорізькій - 99, Миколаївській - 97, Дніпропетровській - 94, Чернігівській - 71, Луганській - 67. 11 серпня внаслідок ворожого ракетного обстрілу Коломийського району Івано-Франківської області загинув 8-річний хлопчик.

діти війни

13 серпня 2023 року близько 10:00 російські військові здійснили масивний обстріл декількох населених пунктів Станіславської громади Херсонської області. Унаслідок влучення ворожих снарядів у приватні будинки загинуло шестеро цивільних осіб. Один зі снарядів забрав життя трьох членів однієї родини, серед яких одномісячна дитина. У важкому стані з під завалів дістали ще одного хлопчика, його госпіталізовано.