Міноборони назвало російською пропагандою статтю в американському журналі про заміну Залужного

Міноборони назвало російською пропагандою статтю в американському журналі про звільнення Залужного

Американський журнал Newsweek із посиланням на "джерела, близькі до українського уряду", написав про нібито можливість "заміни військового керівництва" України на чолі з Валерієм Залужним. У Міноборони журналістам заявили — це російська пропаганда.

Стаття Newsweek вийшла на сайті 16 серпня. Видання посилається на анонімне джерело, заявляючи про "розбіжності в українському керівництві щодо стратегії наступу".

Також у матеріалі йдеться, що "незадовільні бойові дії можуть призвести до змін в українському військовому командуванні".

"Відсутність прогресу посилила стратегічні дебати на найвищих рівнях українського уряду, повідомили Newsweek джерела, обізнані з дискусіями, настроївши деяких в офісі президента проти військового командування. Дехто з першої групи хоче закріпити обмежені успіхи Києва та підготуватися до очікуваного осінньо-зимового російського наступу. Але фігури в останньому, включно з головнокомандувачем генералом Валерієм Залужним, хочуть просуватись, а українські військові чиновники засуджують критику як нетерплячість, що ґрунтується на непорозумінні", - пише журнал.

На запитання, чи може низька бойова ефективність спричинити зміни в українському військовому командуванні, джерело відповіло: "Нічого конкретного я не чув, але щось подібне передбачити можна".

У Міністерстві оборони відмовилися коментувати вкиди від "джерел", але заявили Newsweek, що між військовим та політичним керівництвом країни існує прямий зв'язок, завданням якого є прийняття рішень в динамічних умовах військової ситуації.

"Завдання — приймати рішення у динамічних умовах військової обстановки. Довіра до військового командування є важливою передумовою перемоги ", — сказав представник відомства.

Він зазначив, що повідомлення про внутрішні розбрати між військово-політичним керівництвом України є російським пропагандистським наративом, який "наполегливо просувається ворожими ЗМІ".

Нагадаємо, в інформаційному просторі про заміну Залужного почали говорити ще влітку минулого року. У серпні 2022 року радник глави офісу президента Михайло Подоляк запевнив, що президент Володимир Зеленський чітко сказав, що не збирається міняти Залужного.

Про ймовірність заміни Залужного на командувача Сухопутними військами Олександра Сирського у грудні писав The Economist у статтях з коментарями обох генералів. Сирський і Залужний тоді говорили, що довіряють один одному, а "армія знаходиться поза політикою".