Робота по підвищенню надходжень податку на доходи фізичних осіб триває

Робота по підвищенню надходжень податку на доходи фізичних осіб триває

Щодо стану організації роботи по збільшенню надходжень податку на доходи фізичних осіб, у тому числі за рахунок підвищення заробітної плати до рівня середньогалузевої, погашення заборгованості по виплаті заробітної плати, повноти та своєчасності перерахування податку з доходів фізичних осіб розповіла в.о. начальника ДПІ у м.Сєвєродонецьку  Марина Багрінцева.

Вона відзначила, що станом на 01.10.2012 рокудо місцевого бюджету  надійшло 133,9 млн.грн. податку на доходи фізичних осіб,  що на 16,3 млн. грн.,  або на 13,9 відсотки більше ніж у відповідному періоді минулого року.  Однак  при тому, що надходження цього податку зростають, у місті є додаткові джерела його надходжень.

І в першу чергу одним із  джерел є робота з підприємствами, які мають заборгованість із виплати заробітної плати.

Станом на  01.09.2012 року заборгованість  по заробітній платі в м. Сєвєродонецьку по 17 підприємствах становила 7,1 млн.грн, в т.ч. по економічно активних  10 підприємствах – 3,4 млн.грн.

У зв’язку із заборгованістю по заробітній платі економічно – активними підприємствамине своєчасно  сплачується податок на доходи фізичних осіб, сума якого склала близько 350 тис.грн.

Керівники підприємств, які мають заборгованість по  заробітний  платі та по податку з доходів фізичних осіб щомісячно запрошуються на засіданні комісії при міськвиконкомі. Посадові особи  підприємств-боржників заслуховуються на засіданнях оперативної робочої групи при ДПІ у м.Сєвєродонецьку. Щотижнево з посадовими особами підприємств - боржників проводиться індивідуально-роз’яснювальна робота щодо погашення заборгованості та своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб.

В результаті вжитих заходів, в цілому, з початку року погашено 5,0 млн.грн. заборгованості із виплати заробітної плати, до бюджету надійшло 894,8 тис.грн. податку з доходів фізичних осіб.

По 7-ми підприємствах, які тривалий час мають заборгованість із виплати заробітної плати   проведено перевірки з питань  наявності заборгованості по невиплаченій заробітній платі та своєчасності сплати до бюджету податку на доходи фізичних осіб.

З метою підвищення  рівня перерахувань  до місцевого бюджету  податку на доходи фізичних осіб, результати перевірок   направляються до прокуратури м. Сєвєродонецька,   Управління праці та соціального захисту населення, Управління Пенсійного фонду, до Державної Територіальної інспекції праці у Луганській області.

Як зазначила Марина Багрінцева, на контролі в ДПІ у м.Сєвєродонецьку знаходиться і такий показник, як середньомісячний розмір  заробітної плати. В м.Сєвєродонецьку за підсумками 2011р. кількість підприємств, які нараховували заробітну плату нижче   рівня середньогалузевої по Україні, становить 697.

В результаті вжитих заходів , за рахунок підвищення заробітної плати до рівня середньо галузевої  за 1 півріччя 2012 року  надійшло 176,9 тис.грн. податку на доходи фізичних осіб . За 9 місяців поточного року, додаткові надходження становлять 272,4 тис.грн.

В.о.начальника ДПІ у м.Сєвєродонецьку Багрінцева М.І.