Фінляндія створює найбільший в ЄС стратегічний резерв на тлі ядерних загроз і війни рф в Україні

Фінляндія створює найбільший в ЄС стратегічний резерв на тлі ядерних загроз і війни рф в Україні

Фінляндія створить найбільший стратегічний резерв екстрених запасів у Європейському Союзі після того, як вторгнення росії в Україну викликало необхідність підвищити готовність до криз і загроз всередині ЄС.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на заяву міністерства внутрішніх справ Фінляндії.

Проект отримав 242 млн євро (264 млн доларів) фінансування від Європейської комісії, він створить стратегічний резерв, призначений для використання країнами Північної та Східної Європи на випадок надзвичайних ситуацій.

"Хімічні, біологічні, радіологічні чи ядерні загрози є більш імовірними через поточну глобальну ситуацію, і це також мотивує Європейську комісію", — сказала в інтерв’ю керівник проекту в міністерстві Тар’я Рантала, - Це також пов’язано з вторгненням росії в Україну".

Запаси, які будуть значною мірою створені протягом 2024 року у Фінляндії, включатимуть захисне та вимірювальне обладнання, детектори, швидкі тести, а також ліки та вакцини, які будуть використовуватися як посадовими особами, так і цивільним населенням, також у разі пандемії, додала Рантала.

Хоча подібні запаси також створюються у Франції, Польщі та Хорватії, створення у Фінляндії є найбільшим, охоплюючи як захисні, так і медичні матеріали в рамках Механізму цивільного захисту ЄС.

Ідея також полягає в тому, щоб місцеві органи влади розширювали свої навички, а ЄС очікує, що Фінляндія надасть новаторські знання та досвід, після того, як вона до кінця 2023 року розробить інструкції щодо управління та розгортання стратегічних резервів.

Нагадаємо, посадові особи рф неодноразово погрожували світу застосувати ядерну зброю. Найчастіше такі заяви лунали від експрезидента рф Дмитра Медведєва. Крім того, рф розмістила свою тактичну ядерну зброю на території Білорусі, після чого білоруський диктатор Олександр Лукашенко також долучився до цих погроз.