Корнієнко сказав, коли Рада виконає одну з найважливіших вимог на шляху вступу України в ЄС

Корнієнко сказав, коли Рада відновить електронне декларування і звітування партій

Верховна Рада в найближчі кілька тижнів відновить е-декларування для чиновників та депутатів, а також звітування для політичних партій. Це одна з найважливіших вимог Єврокомісії на шляху України до ЄС.

Про це сказав перший віцеспікер Олександр Корнієнко, повідомляє "Суспільне".

"Цим мають займатися правоохоронні органи, я готовий до перевірок. Ми відновимо декларування, я думаю це буде в найближчі кілька тижнів. Ми так само відновимо декларування, звітування політичних партій", — сказав він.

Корнієнко зазначив, що відновлення е-декларування надасть серйозний масив даних для НАЗК, яке зможе перевіряти декларації чиновників і депутатів, досліджувати їхній спосіб життя під час війни.

"Бо раніше ми бачили медійні розслідування, як щодо Торохтія (нардеп Богдан Торохтій, - ред.), а так ми будемо бачити декларації і буде зрозуміло хто як провів ці півтора року війни", — сказав Корнієнко.

Відповідаючи на питання чи будуть у партії "Слуга народу" проводити перевірку депутатів на корупційну діяльність, він зазначив, що цим мають займатися правоохоронці і додав, що вони вже розслідують кожен випадок правопорушень, у яких підозрюють депутатів-"слуг" та народних обранців від інших політсил.

Нагадаємо, 17 серпня віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що реальною задачею є відновлення електронного декларування, на якому наполягає Єврокомісія. За її словами, Україна до жовтня не виконає на 100% всі сім критеріїв Єврокомісії, однак сподівається, що переговори про вступ можуть розпочатися у грудні.

Також нагадаємо, що голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія пояснив регулярні скандали з народними депутатами його політичної партії. За його словами, у 2019 році дуже швидко йшов відбір кандидатів у депутати, багато хто з них до цього не були причетні до політики і не всі з них пройшли перевірку командної роботи. Мовляв, має бути політична відповідальність або така людина має здати мандат.

За останні пів року з фракції "СН" виключили: Миколу Тищенка, Анатолія Гунька, Богдана Торохтія, а такі експредставники "СН", як Юрій Арістов, Андрій Холодов вже позбавлені депутатського мандату.