У росії засудили до трьох років колонії 22-річного рубіжанина

У росії засудили до трьох років колонії 22-річного рубіжанина

Російський суд виніс вирок громадянину України “за суспільні заклики до здійснення терористичної діяльності”. Подібні повідомлення він, начебто, розміщував в інтернеті.

Про це повідомляють місцеві змі з посиланням на фсб володимирської області.

14 серпня 2023 року чоловіку призначили три роки виправної колонії загального режиму та позбавлення права на діяльність, пов'язану з адмініструванням сайтів та каналів в інтернеті. Йому також заборонили створювати облікові записи у соціальних мережах протягом двох років.

Чоловіка звинуватили за ч. 2 ст. 205.2 КК РФ (суспільні заклики до здійснення терористичної діяльності).

У повідомленні йдеться про те, що засуджений приїхав до володимирської області "разом із групою біженців із зони СВО” у березні 2022 року та мешкав у пункті тимчасового розміщення. А у листопаді українець зареєструвався у Telegram “для заклику людей до тероризму”.

Ім’я засудженого не називають. Втім, за інформацією місцевого телеграм-каналу, мова йде про 22-річного рубіжанина Прохора Нейжмакова.

Нейжмаков навчався у коледжі в Рубіжному. У березні 2022 року, коли в місті йшли бойові дії, Прохор виїхав до росії, де на нього чекали мама та брат. Там хлопцю надали притулок. У березні 2023 року його затримали через повідомлення в Telegram-чаті про війну в Україні.

«У росії імперські замашки, вічно вони когось зжерти хочуть», «Просто знищуєте мою країну», «Скільки вбитих чоловіків та братів у зв'язку з цими конфліктами, якби ви не лізли в Україну, все було б нормально, були б сусідами», «Скажи спасибі дядькові Володьці, завдяки якому я не маю вдома, освіти та всього іншого», – йшлося у повідомленнях, за якими звинувачують Прохора.

Інше російське видання пише, що, за версією російського слідства, 8 листопада 2022 року хлопець розмістив ці коментарі у телеграм-чаті «Володимирська банда». Однак чату з такою назвою у телеграмі журналісти не знайшли.

Нагадаємо, 25 липня у ростові-на-дону відбувся суд над вісімнадцятьма бійцями 24-го окремого штурмового батальйону «Айдар». Там військовополонених, більшість з яких уродженці Луганщини та Донеччини, виставляють як «зрадників своєї землі».