Коштовна закупка курток для ЗСУ: Резніков проігнорував засідання, де йшлося про корупцію у Міноборони

Коштовна закупка курток для ЗСУ: Резніков проігнорував засідання, де йшлося про корупцією у Міноборони

Представник Міноборони на засіданні антикорупційного комітету за участі Голови ТСК по розслідуванню економічних злочинів, не зміг пояснити, чому міністерство оборони закупило куртки для військових дорожче їх вартості.

Про це повідомила народна депутатка Анастасія Радіна.

Вона додала, що міністр Олексій Резніков "очікувано не прийшов", замість нього доповідав представник МО Денис Шарапов.

Радіна зазначила, що документи журналістів про те, що Міноборони закупило куртки в Туреччині утричі дорожче їхньої вартості, справжні. Уперше документи показав журналіст-розслідувач Юрій Ніколов, їх аутентичність на засіданні підтвердив голова ТСК з економічної безпеки, народний депутат Ярослав Железняк.

Також з'ясувалося, що міністерство самостійно ініціювало звернення за комерційною пропозицією про закупівлю курток саме до “турецької” компанії “Vector avia hava araçlari”, засновником якої є українець Роман Плетньов.

"МО не змогло пояснити, чому звернулося до пропозицією саме до цієї компанії. За інформацією від ТСК, пан Плетньов донедавна займався бізнесом у Запоріжжі, але з початком війни зміг виїхати з України за кордон. Ця компанія отримала від МО стовідсоткову передоплату - 30 млн доларів", - додала Радіна.

Вона нагадала, що ціна на куртки виросла втричі при перетині українського кордону.

"Це підтвердив голова ТСК, продемонструвавши документ з електронної бази Туреччини, де фіксуються експортні інвойси. У справжньому турецькому інвойсі ця ж сама партія курток коштує утричі дешевше. Інвойс, яким Міноборони “пояснює” і прикриває цю закупівлю, не відповідає вимогам Туреччини до оформлення і реєстрації інвойсу — тобто, містить ознаки підробки. У результаті на українському кордоні куртка стала утричі дорожчою за допомогою простого “папірця”. При цьому Міноборони не побачило нічого дивного у цьому “папірці”, - підкреслила Радіна.

Також під час засідання з'ясувалося, що ввезення і продаж компанією “Vector avia hava araçlari” Романа Плетньова курток за ймовірно завищеною ціною за найімовірніше підробленими документами — не поодинокий випадок.

"Ярослав Железняк продемонстрував інформацію з кримінальних справ про завезення неякісних курток і штанів для армії цією ж компанією. У реєстрі судових рішень бачимо ухвалу, з якої випливає, що у жовтні 2022 року при ввезенні ними курток і штанів для армії було виявлено два комплекти документів, вартість у яких відрізнялася у декілька разів. “Дешевші” документи водій показував на митниці Молдови, а “дорожчі” — на українському кордоні. Щобільше, у іншій ухвалі у справі щодо постачання цією ж компанією неякісних курток читаємо, що, на думку слідства, представник компанії “мав сталі зв`язки зі службовими особами Міністерства оборони України та вирішив для реалізації свого умислу використати суб'єкт господарювання, у якому він є засновником та директором”, - процитувала Радіна ухвалу.

За її словами, представники Міністерства оборони на комітеті не змогли відповісти на більшість питань.

"Натомість МО намагалося продемонструвати якусь куртку невідомого походження, на бірці якої вказаний інший номер договору, аніж у інвойсі з поставки, яку ми досліджували на комітеті. Наш комітет та ТСК під головуванням Железняка продовжить дослідження цієї закупівлі — уже з правоохоронними органами", - зазначила Радіна.

Вона переконана, що вкотре йде мова про корупцією у Міноборони під керівництвом Рєзнікова. "Місце пана Резнікова — очевидно не на чолі Міністерства оборони країни у війні", - додала Радіна. 

Закупка курток для ЗСУ, які зросли в ціні втричі: що відомо

У Раді ініціювали проведення спільного засідання антикорупційного комітету та комітету з питань національної безпеки задля отримання пояснень від міністра Олексія Рєзнікова. Йдеться про закупівлю курток для ЗСУ за завищеною ціною.

У журналістському розслідуванні Юрія Ніколова йдеться про те, що Міноборони під виглядом зимових курток в Туреччині придбало літні і заплатило за них втричі дорожче.