Якими теплими словами світові лідери привітали Україну з Днем незалежності

Якими теплими словами світові лідери привітали Україну з Днем незалежності

У день 32-річниці незалежності Україна не проводить гучних святкувань, але деякі світові лідери перебувають у Києві, зокрема президенти Латвії і Португалії, а деякі доєдналися до теплих привітань онлайн.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц записав привітання українцям.

"Шановні українці! Сьогодні ви святкуєте незалежність і свободу свого народу. Саме ці принципи захищає вся ваша країна у вашій сміливій боротьбі проти жорстокої російської агресії. Ви протистоїте викликам сьогодення, бо знаєте, що ваше майбутнє – в Україні, яка є вільною, незалежною, демократичною та європейською. Ми захоплюємося вашою мужністю і силою.
І ми стоїмо на вашому боці - сьогодні і в майбутньому. Слава Україні!", - сказав Шольц.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зазначила, що сила України в її людях.

"У їхній мужності, їхній силі та незмінній надії на майбутнє миру та процвітання в об’єднаній Європі. Вони надихають усіх європейців. Вітаємо народ України з Днем незалежності", - сказала вона.

Президентка Молдови Марія Санду також доєдналася до привітань.

"Сьогодні, коли Україна святкує свій День Незалежності, ми підтримуємо вас міцніше, ніж будь-коли. Ваша стійкість, рішучість і непохитна відданість свободі надихають усіх нас. Разом, у спільній вірі в демократію та європейське майбутнє, ми рухаємося вперед. Слава Україні!", - сказала Санду.

Експрем'єр Великої Британії Борис Джонсон написав, що у День незалежності України "наші серця знову сповнюються спогадами про героїчних чоловіків і жінок України, які борються за свою державу та за свободу".

"Яким би важким часом не здавалося це, ми завжди повинні пам’ятати, що їхні військові досягнення вже вражають. Вони перемагають. Вони переможуть. Вони очистять свою землю від путінських загарбників. Справедливість восторжествує. Слава Україні!", - додав Джонсон.

Голова Європейської Ради Шарль Мішель: "Шановні українські друзі, у ваш День Незалежності ЄС підтримує вас. Ви є членом нашої європейської родини, і ваше майбутнє з нами. Слава Україні".

Держсекретар США Ентоні Блінкен, вітаючи Україну, нагадав, що "24 серпня є свідченням незалежності, суверенітету та демократії України та днем ​​гордості за силу та стійкість України. Це також день вшанування української спадщини та культури".

"Сьогодні також виповнюється півтора роки з моменту жорстокого повномасштабного вторгнення Кремля в Україну – 18 місяців безглуздої агресії, яка спричиняє смерть і руйнування по всій Україні. Оскільки ми приєднуємося до вас у святкуванні понад трьох десятиліть незалежної країни, ми також сумуємо разом з вами, згадуючи ваших синів і дочок, які віддали життя, захищаючи вашу країну. Ми підтримуємо вас у боротьбі за вашу дорогу країну. Саме завдяки вам і вашій стійкості Україна переможе, а росія заплатить високу ціну за скоєне. Сполучені Штати продовжуватимуть підтримувати вас і співпрацювати з нашими союзниками та партнерами, щоб забезпечити Україні все необхідне для захисту, відновлення та процвітання", - наголосив Блінкен.

Верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель: "Ви боретеся за свою свободу і сміливо захищаєте цінності, які ми поділяємо. Європа твердо стоїть за вами".

Президентка Європарламенту Роберта Мецола: "Свобода, суверенітет, незалежність - те, на що Україна заслуговує, те, що підтримує Європа, те, що чекає в майбутньому".

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте: "Розуміння того, наскільки важливою є незалежність, приходить тільки тоді, коли виникає ризик її втратити. І ви це знаєте, як ніхто інший. Але дозвольте нагадати вам: Нідерланди з вами. І залишатимуться разом з вами сьогодні і щодня".

Президент Фінляндії Саулі Ніісте: Мої найщиріші вітання та найтепліші побажання президенту
Зеленському та народу України з Днем Незалежності. Підтримка Фінляндією України залишається непохитною, оскільки ви мужньо продовжуєте захищати свою свободу".

Прем'єрка Естонії Кая Каллас: "Сьогодні День Незалежності України. Ми продовжуватимемо допомагати Україну до перемоги. Ми підтримаємо Україну на її шляху до НАТО та ЄС. Ми продовжуватимемо докладати зусиль, щоб притягнути до відповідальності всіх винних у злочині агресії та інших військових злочинах".

Міністр закордонних справ Королівства Нідерландів Вопке Хоекстра: "У будь-який момент російська атака може забрати нові життя в Україні. День Незалежності не є винятком. Попри цю постійну загрозу, українці продовжують мужньо чинити опір. Вони заслуговують на нашу повну підтримку. Вони можуть на це розраховувати".

Президент США Джо Байден зробив змістовну заяву з нагоди Дня незалежності України. Вітаючи Україну, він згадав і про День незалежності США, порівнюючи ці два свята.

"Щороку 4 липня американці відзначають День незалежності, щоб згадати ціну, яку ми заплатили за нашу свободу, і всі благословення, які з неї випливають. Тож сьогодні, коли Путін продовжує свою жорстоку війну, щоб стерти незалежність України та силою перекроїти карту нашого світу, американці по всій країні об’єднані з народом України", - підкреслив Байден.

"Я щиро сподіваюся, що наступного року українці зможуть відсвяткувати свій День незалежності в мирі та безпеці, знаючи, як їх незвичайна мужність надихала світ. Нехай День незалежності України буде нагадуванням про те, що сили темряви та панування ніколи не загасять полум’я свободи, яке живе в серцях вільних людей усюди", - підсумував він.