У Раді пропонують ввести новий податок для банків: як це відобразиться на клієнтах

У Раді пропонують ввести новий податок для банків: як це відобразиться на клієнтах

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про тимчасове оподаткування надприбутків банків, яке б діяло до 2026 року.

Законопроєкт опублікований на сайті парламенту під номером 9656.

Один з його авторів Данило Гетманцев повідомив, що у документі пропонується оподаткувати чистий процентний доход банків за ставкою 5% додатково до сплати податку на прибуток підприємств.

За його інформацією, за першу половину 2023 року відсоткові доходи банків України сягнули 141 млрд грн, у тому числі коштом операцій з державними цінними паперами – 73,5 млрд грн. Чисті відсоткові доходи за цей же період становили 93,6 млрд грн, у порівнянні з першою половиною 2021 року вони зросли на 75%.

"Таким чином, нарощування операцій із державними цінними паперами призвело до отримання рекордних надприбутків банками. У разі впровадження запропонованої законопроектом моделі додаткові надходження до бюджету за 2023 рік могли б розрахунково становити близько 10 млрд грн", - заявив Гетманцев.

Він запропонував спрямувати ці гроші до загального фонду бюджету та скерувати на оборону країни.

"Передбачається, що податок на надприбутки діятиме протягом 2024-2026 років", - додав Гетманцев.

Коментуючи цю ініціативу, один зі співзасновників Монобанку Олег Гороховський зауважив, що ці 5% банки можуть "перекласти на клієнтів".

"+5% до всіх кредитів. Від душі! Банки такі душки, що всі витрати звикли перекладати на клієнтів. Невже це не очевидно", - додав Гороховський.