У Польщі кажуть, що кількість українських біженців знизилася на 15-20%

У Польщі кажуть, що кількість українських біженців знизилася на 15-20%

У Польщі кількість українських біженців знизилася на 15-20% у порівнянні з початком 2023 року. Вони повертаються в Україну.

Про це пише PortalSamorzadowy.pl.

Зазначається, що на початку цього року кількість українських біженців із номером PESEL становила 955 тисяч осіб.

Президент об’єднання українців у Польщі Мірослав Скорка додає, що сьогодні ця цифра, безумовно, значно менша і, за оцінками, вона впала на 15-20%, а з вересня в польських школах стане менше дітей з України.

"Багато біженців планували повернутися в Україну після закінчення навчального року. Щоб їхні діти з вересня могли повернутися до українських шкіл", - зазначає Скорка.

За її словами, проблема для українців полягає в тому, що польські школи не мають деяких важливих предметів, які є в українських школах.

"Для них дуже важливо, чи повернуться вони потім в Україну. Йдеться, про українську мову та історію України. Чим довша перерва у викладанні таких предметів, тим важче цим дітям буде повернутися до української школи", - каже Скорка.

Вона зазначає, що у Польщі залишилися переважно ті біженці, які хотіли б залишитися в країні на довше, а то й осісти назавжди. "Значна частина з них є краще освіченими та забезпеченими. 73% дорослих біженців з України знайшли легальну роботу в нашій країні, а понад 30 000 осіб з цієї групи створили компанію в Польщі", - повідомила Скорка.

Нагадаємо, у липні дослідження Варшавського університету виявило, що у Польщі падає бажання допомагати українцям. Найбільше упереджень пробуджується в молодих польських жінок через те, що українські жінки переповнюють шлюбний ринок. Зазначається, що станом на липень у Польщі перебувало близько 1,2 мільйона біженців з України. Більшість із них жінки.