Уряд ФРН відреагував на розслідування Spiegel, яке назвало Залужного керівником підриву "Північного потоку"

Уряд ФРН відреагував на розслідування Spiegel, яке назвало Залужного керівником підриву "Північного потоку"

Уряд Федеративної республіки Німеччина відреагував на розслідування журналу Spiegel про підрив "Північного потоку". У ньому йдеться, що нібито керував операцією Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Заступник речника федерального уряду Вольфганг Бюхнер сказав, що не хоче втручатися у спекуляції, повідомляє Укрінформ.

"Я взагалі не хочу втручатися в будь-які спекуляції. Це зарано… Федеральний уряд не надає жодної інформації про всю ситуацію, поки це розслідування триває, ми не будемо втручатися… Розслідування вибухів на газопроводах Nord Stream проводить федеральна прокуратура в Карлсруе", - заявив Бюхнер.

Він зазначив, що розслідує цю справу з початку жовтня минулого року федеральний прокурор, який також дав доручення Федеральному управлінню кримінальної поліції та Федеральній поліції.

Бюхнер також запевнив, що попри все, Німеччина підтримуватиме Україну в її захисті стільки, скільки це необхідно.

Що про Залужного пише Spiegel

У розслідуванні журналу йдеться про те, що у червні 2022 року німецька зовнішня розвідка отримала зашифровану, суворо конфіденційну депешу від військової розвідки Нідерландів, яка має ініціали MIVD і добре відома своїм досвідом у російських методах кібервійни.

"Щоправда, з цього приводу тривожна інформація агентства надійшла, схоже, від їхнього джерела в Києві. Голландці також повідомили ЦРУ, яке, щоб бути в безпеці, також передало інформацію далі німцям", - зазначається у статті.

Spiegel повідомив, що у конфіденційній депеші описується напад на газопроводи "Північного потоку".

"План передбачав, що шість військових спецназівців з України, приховані за підробленими іменами, зафрахтують човен, зануряться на дно Балтійського моря зі спеціальним обладнанням і підірвуть труби. Згідно з інформацією, чоловіки перебували під командуванням головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, але президент Володимир Зеленський, очевидно, не був поінформований про план. Ймовірно, атаку планували здійснити під час навчань НАТО Baltops на Балтійському морі. Про зміст секретної депеші вперше повідомила Washington Post на початку червня", - йдеться у розслідуванні.

Як відреагували на розслідування Spiegel в Україні

Міністр оборони України Олексій Резніков назвав маячнею інформацію про те, що Залужний нібито очолював операцію з підриву російських Північних потоків.

"Головком має абсолютно чітко визначені завдання. І в ці завдання не входить проведення операцій за кордоном України – з будь-якого приводу. Його завдання – це відсіч збройній агресії на території України...", - сказав Резніков.