Американські ударні дрони, які випробували в Україні, можуть полювати на ядерні ракети рф, — The Insider

Американські ударні дрони, які випробували в Україні, можуть полювати на ядерні ракети рф, — The Insider

Секретні безпілотники, які США поставили в Україну — Phoenix Ghost і Switchblade — можуть отримати нову місію: полювати на російські ядерні ракети в Калінінграді.

Про це пише The Insider з посиланням на старшого лейтенанта ВВС США Вільяма Ді Руббіо.

Він зазначає, що Калінінград є ключовим військовим форпостом рф, затиснутим між Литвою та Польщею на узбережжі Балтійського моря. Тут уже давно розміщені як ядерні, так і звичайні збройні сили.

"Хоча шанси на війну з росією здаються низькими, Калінінград все ще становить "головну загрозу" для НАТО, і альянсу потрібно інвестувати у війська та зброю, щоб нейтралізувати там російські сили у разі конфлікту", - сказав Ді Руббіо.

Він стверджує, що НАТО може використовувати сили спеціальних операцій, щоб перешкодити росії запустити тактичну ядерну зброю, яку вона зберігає в Калінінграді, націлившись на балістичні ракети "Іскандер" які, ймовірно, будуть нести цю зброю.

Ді Руббіо вважає, що для виконання такої місії в Калінінграді сили НАТО могли б використовувати безпілотники, призначені для того, щоб затримуватися поблизу цілі, перш ніж врізатися в неї та знищити її. "Слід також зосередитися на навчанні цих сил за допомогою безпілотників Phoenix Ghost і Switchblade, щоб допомогти їм у пошуках і знищенні", — пише Ді Руббіо.

Він додав, що є спеціальні оператори, навчені виконувати такі важкі місії, і можна було побачити ескадрилью Delta Force, озброєну "дронами-камікадзе". "Щоб забезпечити швидкі дії у разі конфлікту, НАТО має почати інвестувати в невеликі плацкартні табори поблизу кордону Польщі та Литви з Калінінградом" — пише Ді Руббіо.

Що відомо про безпілотники Phoenix Ghost і Switchblade

США надали Україні кілька сотень цих двох безпілотників, включаючи обидві версії Switchblade. Завдяки відносно малому радіусу дії вони призначені для ураження відносно невеликих цілей на полі бою, будь то кілька військових в траншеї чи бронетехніка.

Switchblade 300 містить вибуховий заряд, приблизно еквівалентний протипіхотній міні, щоб знищити піхотні цілі. Він стріляє з труби, схожої на міномет, і має радіус дії 10 км, хоча він може залишатися в повітрі лише 15 хвилин. Switchblade 600 розроблений для важких цілей, таких як танки, і має заряд вибухівки, подібний до заряду протитанкової ракети Javelin. Він має радіус дії 40 км і може залишатися в повітрі близько 40 хвилин.

За повідомленням офіційних осіб США дрон Phoenix Ghost - це боєприпас одностороннього удару, схожий на Switchblade.

"Безпілотники мали успіх в Україні, допомагаючи формувати поле бою на тактичному рівні. Об’єднавши їх із високопідготовленими силами спеціальних операцій, які діють з передових баз, - як зазначає Ді Руббіо, - вони також можуть виявитися цінними в інших серйозних ситуаціях".