Зеленський ветував закон про електронні декларації з вимогою їх відкрити

Зеленський ветував закон про електронні декларації і вимагає їх відкрити

Президент Володимир Зеленський ветував проголосований у Верховній Раді законопроєкт №9534 про електронні декларації чиновників.

Про це Зеленський сказав у відеозверненні

"Вето. Вранці надійшов із Верховної Ради України закон, який зберігав обмеження щодо електронного декларування. Обмеження неприйнятні. Декларації мають бути відкритими. Одразу. Не через рік. Уже зараз реєстр треба відкривати. Власне, із цією головною правкою закон має бути проголосований. Бажано швидко", - зазначив він.

Нагадаємо, 5 вересня Рада ухвалила в другому читанні проєкт закону №9587-Д про відповідальність за несвоєчасне подання декларацій. НАЗК заявив, що направить Зеленському звернення з проханням накласти вето на цей документ.

Крім того, Рада ухвалила в цілому проєкт закону №9534 про повернення електронного декларування, на якому наполягали західні партнери України, зокрема МВФ.

Але документ ухвалили без головної правки про відкриття декларацій, вона не набрала голосів.

Голова громадської організації Центр протидії корупції Віталій Шабунін заявляв, що Зеленський має вирішити, чи підтримувати проєкт закону №9534, який передбачає закрите декларування чиновників, чи накласти вето з пропозицією внести і проголосувати правку про відкриття декларацій.

6 вересня Зеленський заявив, що розгляне питання щодо вето після консультацій. 7 вересня депутати Європарламенту закликали Зеленського повернути у Раду законопроєкт про відновлення обов’язкового електронного декларування і сприяти відкриттю реєстрів.