Візит Зеленських у США: Генасамблея ООН, зустріч з Байденом, Лавровим, Дудою і Кеннеді — усі подробиці

Візит Зеленських в США: Генасамблея ООН, зустріч з Лавровим і з родиною Кеннеді — усі подробиці

Президент Володимир Зеленський разом з першою леді Оленою Зеленською прибули у Нью-Йорк, де візьмуть участь у заходах 78-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Про це йдеться на офіційній сторінці Зеленського у Facebook.

Зазначаться, що тема дискусії цього разу – "Відновлення довіри та глобальної солідарності". 

"Територіальна цілісність держави – ключовий принцип усіх базових міжнародних документів, зокрема Статуту ООН. І треба повернути йому повну силу, зруйновану російським вторгненням. Україна зробить чітку пропозицію членам ООН щодо цього", - зазначає Зеленський.

Зеленських у Нью-Йорку зустрічали посол України в США Оксана Макарова і остійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

У Вашингтоні в Зеленського заплановані переговори з президентом США Джо Байденом, з лідерами палат і партій Конгресу, із військовим керівництвом.

За повідомленням польських ЗМІ Зеленський на полях сесії ООН зустрінеться з президентом Польщі Анджеєм Дудою для обговорення зернової кризи, яка виникла між державами.

Крім того, вперше після повномасштабного вторгнення рф Зеленський зустрінеться з міністром закордонних справ росії Сєргєм Лавровим під час засідання Ради безпеки ООН. Зеленський прокоментував це, наголошуючи, що Україна не обирала такого формату, повідомляє "Укрінформ".

"Якщо ООН вважає, що там має бути країна-терорист, це питання до них", — сказав  Зеленський.

Відкриті дебати щодо війни рф проти України відбудуться у Радбезі ООН завтра, 20 вересня. Представником від росії є саме Лавров. 

Bloomberg пише, що Зеленський також зустрінеться планує зустрітися з бразильським колегою Луїсом Інасіо Лулою да Сілвою в Нью-Йорку, щоб заручитися підтримкою лідера, який досі не вибирав сторону у війні. Ця зустріч стане однією з найочікуваніших зустрічей на Генеральній Асамблеї ООН.

Олена Зеленська матиме кілька виступів на полях Генасамблеї ООН.

"Зокрема, розповість про українських дітей і те, що вони змушені переживати через ворожий напад. Обговорить медичне партнерство для України й порятунку життів із генеральним директором ВООЗ. Зустрінеться з родиною Клінтонів – друзями та меценатами, які підтримують Україну, спільно з ЮНЕСКО відкриє виставку, присвячену руйнуванню української культурної спадщини. До речі, днями Собор Святої Софії у Києві, Києво-Печерська Лавра, а також історичний центр Львова були внесені до особливого списку ЮНЕСКО – пам’яток під загрозою", - йдеться на сторінці Зеленського.

Після прибуття у Нью-Йорк він відвідав українських військових, які проходять реабілітацію в США.

Нагадаємо, візит Зеленського в США і його запланований виступ у Конгресі заздалегідь був узгоджений з адміністрацією Байдена, щоб спільним зусиллям змусити Конгрес надати Україні 24 мільярди доларів додаткової допомоги.