У Польщі викликали українського посла і кажуть, що Зеленський "зайшов надто далеко" на Генасамблеї ООН

У Польщі викликали українського посла і кажуть, що Зеленський "зайшов надто далеко" на Генасамблеї ООН

Посла України Василя Зварича викликали до МЗС Польщі через слова президента України Володимира Зеленського на сесії Генасамблеї ООН, 19 вересня.

МЗС Польщі повідомляє, що зі Зваричем зустрівся заступник глави польського МЗС Павло Яблонський.

Він передав Зваричу "рішучий протест польської сторони щодо вчорашніх заяв президента Зеленського на Генасамблеї ООН про те, що деякі країни ЄС удавали солідарність, опосередковано підтримуючи росію".

"Заступник глави МЗС зазначив, що ця теза є неправдивою щодо Польщі і, тим більше несанкціонованою щодо нашої країни, яка з перших днів війни підтримує Україну", - йдеться у повідомленні.

Яблонський зазначив, що тиск на Польщу на багатосторонніх форумах чи надсилання скарг до міжнародних трибуналів "не є відповідними методами вирішення суперечок між нашими країнами".

Він також підкреслив, що ці дії не будуть ефективними проти Польщі, оскільки дії польського уряду для захисту інтересів польських фермерів відповідають національному праву, праву ЄС і міжнародному праву. Яблонський також висловив занепокоєння нещодавнім публічним повідомленням вищих представників української влади, яке нав’язує однобокий погляд на багатовимірну проблему експорту української агропродукції до сусідніх країн.

"Яблонський висловив сподівання, що як політика української влади, так і її публічна комунікація відображатимуть реальний характер польсько-українських відносин, як поточних, так і історичних, беручи до уваги безпрецедентну допомогу, яку надають Польща та поляки українському населенню і українській державі, а також весь спектр нашої доброї співпраці", - підсумовується у повідомленні МЗС.

Що сказав Зеленський

Під час своєї промови на сесії Генасамблеї ООН Зеленський торкнувся питання ембарго українського зерна в східних країнах ЄС: "Ми запустили тимчасовий експортний коридор у Чорному морі. Ми працюємо над збереженням сухопутних маршрутів. Тривожно бачити, як у цей час дехто в Європі розігрує солідарність і влаштовує політичний театр, роблячи із зерна трилер. Може здаватися, що вони грають власну роль, але натомість вони допомагають підготувати сцену для московського актора".

Як польські політики відреагували на промову Зеленського 

Глава Міністерства внутрішніх справ та адміністрації Маріуш Камінський в ефірі Radio Zet назвав слова Зеленського поганими: "Він зайшов надто далеко", пише Gazetaprawna.

"Погані слова. Ми маємо певну кризу у відносинах з Україною через наш захист фермерів. Президент Зеленський зайшов кількома реченнями занадто далеко, але я не хочу розпалювати обмін ударами між Польщею та Україною", - сказав Камінський.

Він висловив сподівання, що "всі політики в Польщі та Україні схаменуться, і ми переживемо цю кризу".

В ефірі Першої програми Польського радіо керівник Офісу міжнародної політики президента Марцін Пшидач, коментуючи слова Зеленського, сказав, що "вони неприємно вражають і є несправедливими".

"На мій погляд, українська влада фактично відштовхує руки, які їй допомагають. Адже Польща протягом багатьох останніх місяців відіграє ключову роль у цій політиці підтримки української держави. Фактично, атакуючи рятувальників, Україна не допомагає собі", - підкреслив Пшидач.

Він додав, що кроки, які робить Україна, "безумовно, несправедливі щодо Польщі і для багатьох викликають подив". "Мені спадають на думку набагато сильніші слова, але через мову дипломатії, яка стосується і мене, я утримаюся від використання цих двох прикметників", - зазначив він.