Палата представників Конгресу США насилу проголосувала за виділення Україні $300 млн

Палата представників Конгресу США насилу проголосувала за виділення Україні $300 млн

Палата представників Конгресу США у четвер, 28 вересня, пізно ввечері проголосувала за виділення $300 млн на підтримку України. Але допомогу Києву вилучили із загального оборонного бюджетного законопроєкту США.

Про це повідомляє Politico.

"Спікер Кевін Маккарті, якому минулого тижня двічі не вдалося просунути законопроект, нарешті набрав достатньо голосів республіканців, щоб ухвалити його після того, як Палата представників вилучила з тексту 300 мільйонів доларів на озброєння України", - зазначає видання.

Politico наголошує, що окремий законопроект, розроблений для виділення цих коштів Києву, був прийнятий окремим двопартійним голосуванням 311 проти 117. Раніше цього дня республіканці виграли процедурне голосування за те, щоб відокремити українські гроші від законопроекту Пентагону.

"Попри те, що це врешті-решт допомогло прийняти обидва законопроекти, голосування також викликало взаємні звинувачення з боку демократів, які попереджали, що Кремль може представити цей крок як відмову Конгресу від України", - зазначається у статті.

"Росіяни добре справляються з пропагандою", — сказав Адам Сміт, член палати збройних сил, демократ. "Це буде розіграно як те, що Америка відмовляється від своїх зобов’язань щодо України".

Допомога Україні стала предметом політичних суперечок на конференції Республіканської партії, і проти неї виступають багато законодавців.

Нагадаємо, десятки конгресменів із Палати представників Республіканської партії закликають припинити американську підтримку України на наступний рік попри те, що це фінансування створило великі економічні можливості для низки міст США, де будують воєнні заводи.

NYT зазначає, що опозиційні заклики багатьох інших членів Республіканської партії поставили під загрозу запит президента США Джозефа Байдена на 24 млрд доларів додаткового фінансування.