Януковича знову заочно судитимуть в Україні

Януковича знову заочно судитимуть в Україні

Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала до Вищого антикорупційного суду обвинувальний акт стосовно експрезидента Віктора Януковича та ще трьох осіб, обвинувачених у заволодінні земельною ділянкою на території Сухолуцької сільради на Київщині.

Як повідомляє САП, йдеться про земельну ділянку у лісі площею 17,5 га та орієнтовною вартістю понад 22 млн грн. Зазначимо, що на цій території розміщувалася резиденція Януковича "Сухолуччя".

САП нагадує, що у 2007 році Янукович (на момент вчинення злочину – прем’єр-міністр) з метою заволодіння землею, ініціював ухвалення низки рішень, в результаті яких ділянка вибула з держвласності.

"Для реалізації злочинної схеми спільники колишнього президента залучали своїх наближених осіб, які звертались до Київської облдержадміністрації із заявами про виділення їм земельних ділянок площею до 1 га, а згодом про зміну цільового призначення вказаних ділянок, що надалі дозволяло безперешкодно передати землю фірмі, підконтрольній колишньому президенту", - йдеться у повідомленні.

Згодом, у 2009-2011 роках на цій ділянці було збудовано готельно-ресторанний комплекс, який Янукович використовував для особистих потреб.

Дії колишнього президента кваліфіковані за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, його спільників – за ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України.

САП також нагадує, що розслідування цих фактів розпочато у 2014 році. До листопада 2019 року справу розслідував Департамент спецрозслідувань ГПУ. Згодом справу передали до САП та НАБУ. Зважаючи що усі підозрювані перебувають у розшуку, щодо них здійснювалось спеціальне досудове розслідування.

Нагадаємо, 24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва визнав Януковича винним у держзраді і пособництві у плануванні, підготовці, розв’язуванні й веденні агресивної війни і засудив його до 13 років позбавлення волі заочно.