У Нідерландах притулки переповнені українськими біженцями: 99% місць зайняті

У Нідерландах притулки переповнені українськими біженцями: 99% місць зайняті

У Нідерландах в місті Утрехт притулок Jaarbeurs переповнений українськими біженцями, офіційно він розрахований на сотню людей, зараз містить майже вдвічі більше. Загалом 99% місць прийому біженців у Нідерландах зайняті.

Про це повідомила мер Утрехту Шарон Дейксма і терміново закликає регіони знайти більше місць, пише NRC Handelsblad.

"Якщо ці додаткові пункти прийому не будуть створені, існує ризик, що кризовий притулок в Утрехті для нових біженців буде закрито", - сказала Дейксма."Ми хочемо, щоб люди не спали надворі, але через велику кількість людей, які приходять, ми змушені їм відмовити".

Вона просить більше "солідарності": "Сподіваюся, мої колеги чи приватні особи почують, що потрібно більше місць".

Центральна стійка реєстрації гостей у районі Jaarbeurs в Утрехті, неподалік від Центрального вокзалу, може запропонувати тільки сотню місць, але в гуртожитку ночували 186 українців.

Менеджер з локації Пол ван Коппен оголосив, що минулого тижня він придбав "декілька носилок". "Інакше ми б не змогли з цим впоратися", - додав він.

Зараз у притулку 250 ліжок, розташованих лише за кілька метрів одне від одного. Поруч із ліжками стоять клітки з привезеними собаками, котами та птахами.

"Останнім часом до притулку в Утрехті приймають переважно самотніх чоловіків, які не хочуть воювати в армії, та студентів з України. Чоловіки-українці шукають безпечне місце роботи. Українці з домашніми тваринами або біженці, яким потрібна медична допомога, також часто залишаються в притулках довше", - йдеться у статті.

Нідерланди стали популярним місцем розміщення українців після того, як, наприклад у Польщі, стає дедалі важче розмістити біженців.  

На початку вересня кризові притулки в Утрехті та Амстердамі вже були заповнені. У відповідь держсекретар Ерік ван дер Бург ініціював додаткові консультації з муніципалітетами щодо забезпечення нових місць прийому. Після цього заклику муніципалітети запропонували п’ятсот додаткових місць для притулку, а Ван дер Бург закликав створити ще тисячу місць для проживання до 1 жовтня.

Загалом у Нідерландах є понад 82 000 місць для притулку, тоді як необхідно 90 000 місць. "Цього недостатньо", - сказав Ван дер Бург через свого речника.

З 1 лютого 2024 року має стати доступним 97 тисяч місць для біженців. За словами держсекретаря, "черга муніципалітетів реалізовувати ці місця, і вони фінансово підтримуються урядом".

Нагадаємо, уряд Ірландії вирішив спрямувати додатковий 1 мільярд євро на зусилля держави щодо розміщення українських біженців. Десятки тисяч українців переїхали до Ірландії з початку війни минулого року, понад 70 тисяч розміщуються в державних помешканнях.