Європарламент підтримав надання 50 млрд євро для відновлення України на чотири роки

Європарламент підтримав надання 50 млрд євро для відновлення України на чотири роки

Європарламент удосконалив і схвалив пропозицію щодо 50 млрд євро для підтримки відновлення, реконструкції та модернізації України з 2024 року по 2027 рік.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Європарламенту.

Позицію парламенту щодо запропонованого механізму для України було прийнято 512 голосами "за", 45 "проти" та 63 утрималися. 

"Механізм підтримки України є частиною поточного перегляду довгострокового бюджету ЄС, для якого необхідні коригування, оскільки він був серйозно виснажений після численних криз, які сталися з 2021 року. Депутати Європарламенту наполягають на тому, щоб механізм разом із усім бюджетом має бути узгоджений якнайшвидше, оскільки з 2024 року не буде жодних положень про допомогу Україні. Пакет також має бути інтегрований у річний бюджет на наступний рік, який буде узгоджено в листопаді", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 20 червня 2023 року Єврокомісія запропонувала створити спеціальний "Механізм для України" з обсягом до 50 млрд євро на період з 2024 по 2027 рік у формі грантів і позик.

Механізм замінить двосторонню підтримку, яку наразі надає ЄС у рамках Інструменту сусідства, розвитку та міжнародного співробітництва – Глобальна Європа (NDICI) та програму MFA+ на суму 18 мільярдів євро, яка закінчиться наприкінці 2023 року.