Що закуповує влада Сєвєродонецька та інших міст Луганщини: комунальна техніка, нагороди, "космічні апарати"

Що закуповує влада Сєвєродонецька та інших міст Луганщини: комунальна техніка, нагороди, "космічні апарати"

Влада всіх міст Луганської області має повноваження без територій. Луганщину окупувала росія, деякі населені пункти взагалі перестали існувати під час війни, але попри це міські військові адміністрації працюють в евакуації й навіть роблять закупівлі на Prozorro.

"Сєвєродонецьк онлайн" проаналізував сайт державних закупівель Prozorro і подивився, на що чиновники витрачають бюджетні гроші.

Що закуповує Сєвєродонецьк

  1. КП “Сєвєродонецьке тролейбусне управління” Сєвєродонецької міської ради за результатами тендеру 16 серпня уклало договір і замовило у компанії “Автоскладальне підприємство “Кобальт” комунальної техніки на 38 млн грн. Це два самоскиди, дві дорожні комбіновані машини, одна автоцистерна та одна машина калопромивна. Місто поставки — Дніпро, строк — до 31 грудня 2023 року.
  2. 25 вересня теж саме тролейбусне управління за результатом тендеру уклало договір з компанією ТОВ "Спецтехніка+" на закупку комунальної техніки — трьох причіпних підйомників, на загальну суму 9,7 млн грн. Місто поставки — Дніпро, строк — до 30 жовтня 2023 року.

Державна аудиторська служба провела моніторинг цих двох закупівель і порушень не виявила.

На претензії щодо доцільності закупівлі комунальної техніки за десятки мільйонів під час війни, коли Сєвєродонецьк окупований і невідомо коли буде звільнений, Сєвєродонецька міська військова адміністрація пояснила, що "громада закуповує спецтехніку та обладнання для формування ресурсів, які будуть необхідні для її життєзабезпечення після звільнення території".

Керівник Сєвєродонецької МВА Олександр Стрюк розповів, що закуплену техніку розмістять на майданчику Дніпропетровського облавтодору. Після деокупації громади ця спецтехніка, додав він, використовуватиметься для відновлення знищеної та пошкодженої ворогом інфраструктури.

Керівник Сєвєродонецької МВА Олександр Стрюк та спецтехніка

Нагадаємо, 29 вересня 2022 року росіяни завдали ракетного удару по цивільній інфраструктурі Дніпра, зокрема по автотранспортному підприємству. Внаслідок цього згоріли понад 100 пасажирських автобусів. Після цього Київ допоміг Дніпру та передав 30 автобусів.

22 травня цього року російський ракетний обстріл пошкодив аварійно-рятувальну частину в Дніпрі, знищивши понад 20 одиниць техніки. 

3. Відділ капітального будівництва Сєвєродонецької міської за результатом тендеру 8 травня уклав договір і замовив за 870 тис. 906 грн розробку проєктно-кошторисної документації у ФОП Сироквашина Оксана Миколаївна на реконструкцію будівлі.

Мова про реконструкцію будівлі адміністративного призначення (корпус №45) для тимчасового розміщення внутрішньо переміщених (евакуйованих) осіб, з розташуванням вбудованих приміщень громадського призначення, за адресою: Дніпро, пр. Олександра Поля, 46.

Що закуповує Рубіжне

Рубіжанська міська військова адміністрація Сєвєродонецького району Луганської області у результаті двох відкритих торгів з особливостями купила 1 тисячу відзнак "Захисник Рубіжного" у футлярі з посвідченням у київського ТОВ "Маркам" на загальну суму 565 тис. грн.

Перший договір на суму 285 тис. грн укладено 31 липня (очікувана вартість була 325 тис. грн), а другий на суму 280 тис. грн - 4 жовтня (очікувана вартість 300 тис. грн).

Що закуповує Лисичанськ

1.  Управління житлово-комунального господарства Лисичанської міської військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецького району 12 липня за результатом тендеру уклало договір на закупівлю автокрана у ТОВ "НПО НТ "Будшляхмаш" на суму 10 млн 699 800 тис. грн. Місце поставки — селище Перемога Дніпропетровської області, строк — до 31 серпня 2023 року.

Конкурент ТОВ "Київський машинобудівельний завод" пропонував продати автокран за 7 млн 980 тис. грн, але його пропозиція була відхилена через "невідповідність умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі". ТОВ подав каргу у комісію Антимонопольного комітету, заявляючи, що документація "Будшляхмаш" "не відповідає умовам тендерної документації", однак у задоволенні скарги відмовили.

Державна аудиторська служба за підсумками моніторингу закупівлі виявила численні порушення, які замовник міг оскаржити до 21 вересня 2023 року. На сторінці закупівлі на сайті Prozorro  оскарження досі немає.

Згідно з даними аналітичної системи Youcontrol, ТОВ "НПО НТ "Будшляхмаш" зареєстровано в 2006 році в Києві. Засновник — Станіслав Гуйван.

2. Вищезгадане управління житлово-комунального господарства Лисичанської міської ВЦА за результатом тендеру 16 червня украло договір з ТОВ "Торговий Дім Будшляхмаш" на поставку двох вантажних автомобілів за 5 млн 340 грн до 31 серпня 2023 року. Однак строк дії договору та строк виконання зобов'язання з поставки продовжили. 

Державна аудиторська служба провела моніторинг закупівлі та виявила порушення. Зокрема, порушенням є "укладення з учасником, який став переможцем процедури закупівлі, договору про закупівлю, умови якого не відповідають вимогам тендерної документації та/або тендерної пропозиції переможця процедури закупівлі".

Замовник міг оскаржити висновки аудитслужби до 18 липня, однак і досі на Prozorro оскарження немає.

ТОВ "Торговий дім "Будшляхмаш" зареєстроване у 2003 році, як зазначено в Youcontrol. Засновник — Мирослав Гуйван.

Що закуповує Попасна, якої не існує

  1. Відділ освіти, культури, молоді та спорту Попаснянської міської військової адміністрації Сєвєродонецького району 21 серпня за результатом тендеру уклав договір і закупив у ТОВ "Творче об'єднання "Київконцерт" послуги з організації святкового концерту до Дня Незалежності України на 60 тис. грн.
  2. 1 вересня Попаснянська міська військова адміністрація за результатом тендеру уклала догорів також з ТОВ "Творче об'єднання "Київконцерт" і закупила послуги з організації святкового концерту до Дня міста Попасна за 70 тис. грн у місті Новомосковську Дніпропетровської області.

Хто на Луганщині закуповує "космічні апарати"

 

З такою назвою і за таким класифікатором органи влади населених пунктів Луганщини, які, нагадаємо, окуповані рф, закупають дрони-"мавіки".

Наприклад, Біловодська селищна військова адміністрація Старобільського району Луганщини 11 жовтня оголосила, що до 10 листопада має намір закупити 10 квадрокоптерів DJI Mavic 3 Fly More Combo на загальну суму 1 млн 300 грн. 

Переможцем стало ТОВ "Головна мануфактура", яке запропонувало ціну 1 млн  290 тис. грн. Договір ще не укладений.

В Youcontrol повідомляється, що ТОВ "Головна мануфактура" зареєстроване у Києві з 2018 року, основний вид діяльності: виробництво робочого одягу, а також багато інших напрямків від виробництва взуття, спіднього до оптової торгівлі фармацевтичними товарами і хімічними продуктами і надання в аренду автомобілів. Серед іншого зазначений і "ремонт і технічне обслуговування повітряних і космічних літальних апаратів".

Комунальне підприємство "Гірський комунальник" Гірської міської ради Попаснянського району Луганської області 28 вересня за результатом тендеру уклало договір на закупку у київського ТОВ "Флоуп Прайм" п'ятьох квадрокоптерів DJI Mavic 3Т на суму 1 млн 396 тис. 500 грн Місце поставки — Дніпро, строк поставки - 28 вересня 2023 — 2 жовтня 2023 року. 

Основна діяльність цього ТОВ зазначена на Youcontrol: "Діяльність посередників у торгівлі товарами широкого асортименту".

22 вересня вищезазначене комунальне підприємство уклало договір з цим же ТОВ "Флоуп Прайм" на поставку п'ятьох квадрокоптерів DJI Mavic 3 на загальну суму 541 тис. 500 грн.

Старобільська міська військова адміністрація 13 жовтня за результатом тендеру уклала договір з харківським ТОВ "Постачторг-Плюс" на закупку чотирьох квадрокоптерів DJI Matrice 30T та батарей до них на загальну суму 1 млн 356 тис. грн. Місце поставки - Львів, строк поставки -  5 жовтня — 31 грудня 2023. Зазначається, що один квадрокоптер DJI Matrice 30T та батареї до них коштує 339 тис. грн. ТОВ "Постачторг-Плюс" згідно з даними Youcontrol займається "іншими видами роздрібної торгівлі поза магазинами".

Крім того, влада населених пунктів Луганщини закупає на Prozorro канцелярію, комп'ютерну техніку, паливо.