Міноборони і мінюст підтримали проєкт закону про партнерства, який захищає права одностатевих пар

Міноборони і мінюст підтримали проєкт закону про партнерства, який захищає права одностатевих пар

Міноборони змінило позицію й підтримало законопроєкт №9103 про реєстровані партнерства. Міністерство юстиції також підтримує і готує до нього правки до другого читання.

Про це повідомила авторка проєкту закону Інна Совсун.

"Тепер ініціатива цілковито за парламентом, який має підтримати законопроєкт у першому читанні та дати можливість Мін'юсту — внести свої правки в другому. Адже досі негативні висновки цих міністерств блокували подальше просування законопроєкту в парламенті", - наголосила вона.

"Як сказав Мін'юст, якщо ухвалити законопроєкт №9103, Україна виконає свої зобов'язання по статті 8 Конвенції про права людини. І зникнуть підстави подавати позови до Європейського суду з прав людини проти України через дискримінацію", - додала Совсун.

Проєкт закону про реєстровані партнерства: що він означає

Реєстровані партнерства – це новий інститут для тих, хто не може чи не хоче брати шлюб. Ним можуть скористатися військові та цивільні, одностатеві та різностатеві пари.

Законопроєкт направлений на те, щоб впорядкувати майнові і цивільні права представників ЛГБТ, зокрема військових, які не можуть укласти шлюб зі своїми партнерами.

Водночас у пункті 2 статті 1 проєкту закону зазначено, що “реєстроване партнерство не є шлюбом та не є перешкодою для укладення шлюбу між реєстрованими партнерами за умови дотримання інших вимог, встановленим законодавством України”. Якщо реєстровані партнери у майбутньому отримають можливість зареєструвати шлюб, то партнерство між ними припиниться.

Питання опіки чи усиновлення дітей не внесене в законопроєкт № 9103 взагалі.

Нагадаємо, 20 липня стало відомо, що євродепутати звернулися до президента України Володимира Зеленського та голови Верховної Ради Руслана Стефанчука з проханням зробити все можливе, щоб добитися ухвалення законопроєкту про одностатеві та різностатеві реєстровані партнерства.