Борис Джонсон: "Головорізи путіна і головорізи ХАМАС — голови однієї гідри"

Борис Джонсон: "Головорізи путіна і головорізи ХАМАС — голови однієї гідри"

Експрем'єр Великої Британії Борис Джонсон розкритикував "деяких сенаторів на Капітолійському пагорбі", які стверджують, що треба допомогти Ізраїлю, але переглянути або скоротити підтримку України.

У колонці для The Telegraph він написав, що "це було б трагічною помилкою".

"Було б помилкою не зрозуміти, що жахливий конфлікт, який відбувається в Ізраїлі за останні десять днів, по суті, є тією ж боротьбою, що точилася в Україні протягом останніх десяти років", - наголосив Джонсон.

"Тут не може бути бінарного вибору з нульовою сумою – між допомогою українцям боротися з путіним і допомогою Ізраїлю боротися з терористами ХАМАС. Коли ми дивимося на головорізів путіна в Авдіївці чи головорізів-джихадистів у Газі, ми дивимось на різних голів однієї гідри", - написав він.

Джонсон нагадав, що росія не засудила звірства ХАМАС 7 жовтня, а російські ЗМІ порівнюють ізраїльську блокаду Гази з нацистською блокадою Ленінграда під час Другої світової війни.

"Навряд чи випадково російський уряд підтримує такі добрі відносини з двома найважливішими світовими спонсорами ХАМАС – Іраном і Сирією. Це тому, що путінська росія поділяє з ХАМАС відверте нехтування законами війни", - підкреслив Джонсон.

Він також нагадав, як "путінські війська свідомо і свідомо вели вогонь по переповнених вокзалах, по театрах, церквах, ресторанах. Вони навіть напали на меморіал жертвам Голокосту в Києві "Бабин Яр" – ніби символізуючи нове варварство їхнього підходу, їхню холодну байдужість до втрати невинних людських життів".

"Головорізи путіна та терористи ХАМАС морально однакові, не розрізняючи цивільні та військові цілі; і це не дивно, адже їхні цілі насправді однакові – знищити ліберальну демократію. Діти, убиті чи депортовані з Маріуполя, є жертвами того самого варварства, що й діти, убиті в кібуці Кфар-Аза", - написав Джонсон.

Він закликав Захід, що "зараз не час віддавати перевагу одній групі жертв". "Вони обидва заслуговують на захист Заходу. Зараз ми боремося на два фронти, за ті самі цінності та ті самі ідеали, проти тих самих антидемократичних і терористичних сил. Нашим американським друзям ми говоримо: ми повинні допомогти захистити Ізраїль і допомогти врятувати Україну. Вибрати одне було б зрадою обох", - підкреслив Джонсон.

Нагадаємо, президент США Джо Байден порівняв терористичний режим ХАМАС і російського диктатора володимира путіна, зазначаючи, що це різні загрози, але в них є "дещо спільне".