У Конгресі США один з лідерів республіканців назвав рф, Китай і Іран новою "віссю зла"

У Конгресі США один з лідерів республіканців назвав рф, Китай і Іран новою "віссю зла"

Лідер республіканської меншості у верхній палаті Конгресу США Мітч Макконнелл назвав Китай, росію та Іран новою "віссю зла" на тлі воєн в Україні та Ізраїлі.

Про це він сказав в інтерв'ю телеканалу Fox News, коментуючи фінансування Сполученими Штатами відповіді союзників на ці конфлікти.

"Ви повинні реагувати на умови, які фактично існують і становлять загрозу для Сполучених Штатів. Іранці також є загрозою для нас. Отже, це надзвичайна ситуація. Це надзвичайна ситуація, яку ми активізуємо та маємо справу з цією віссю зло – Китай, росія, Іран – тому що це безпосередня загроза для Сполучених Штатів", – сказав Макконнелл.

"Багато в чому сьогодні світ перебуває під більшою небезпекою, ніж за часів мого життя", — сказав Макконнелл, нагадавши, що на відміну від падіння Берлінської стіни, світ стикається з "конкуренцією великих сил", яка збігається із загрозами тероризму на Близькому Сході та кульмінацією стала війна Ізраїлю проти терористів ХАМАС. 

Макконнелл додав, що питання в тому, чи "лідируватимуть американці".

"Я вважаю, що адміністрація Байдена надіслала неправильний сигнал, ми мали катастрофічний вихід з Афганістану. Я вважаю, що це було все одно, що дати путіну зелене світло для входу в Україну. І ми бачимо, що Іран, головний спонсор тероризму, надсилає безпілотники до росії, Хезболлі, і в цій конкретній ситуації ХАМАС атакує ізраїльтян за допомогою безпілотників. Тож це все пов’язано. Ви не можете відокремити одну частину і сказати, що ми матимемо справу лише з цим. Це все пов’язано", - додав він.

Нагадаємо,  Spiegel ще у вересня писав, що війна росії в Україні змусила об'єднуватися світові диктатури, створюючи нову "вісь зла".

Німецька газета зазначає, що немає сумнівів, що Китай, Іран і Північна Корея намагаються скористатися ситуацією: Сі Цзіньпін розглядає війну в Україні як можливість зробити росіян молодшим партнером в альянсі проти США; Іран хоче вийти з-під жорсткого режиму американських санкцій за допомогою путіна; а північнокорейському Кіму терміново потрібна сучасна російська зброя для його диктатури кам'яної ери.