У Конгрес США внесли проєкт лише про допомогу Ізраїлю, без 61 млрд для України

У Конгрес США внесли проєкт про допомогу Ізраїлю, за український пакет не голосуватимуть

Спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон вніс на розгляд проєкт допомоги Ізраїлю на суму $14,3 млрд. Він відокремив його від допомоги Україні. Крім того, у проєкті немає гуманітарної допомоги цивільним у Газі та Ізраїлі, про яку просив Білий дім.

Bloomberg пише, що пакет є одним із перших серйозних законодавчих зусиль нового спікера Джонсона, і він сказав журналістам, що очікує голосування Палати представників за цей захід у четвер.

Крім того, Джонсон обговорював пакет з Байденом минулого тижня.

"Відокремлення коштів для України від більш загальної допомоги Ізраїлю створює ризик того, що Конгрес не зможе продовжити допомогу для контрнаступу країни проти росії, особливо якщо республіканці Палати представників повторять вересневу спробу вимагати змін до імміграційного законодавства США в обмін на фінансування України", - зазначає видання.

Вимога скоротити витрати на оплату допомоги Ізраїлю вже викликає засудження з боку демократів, які стурбовані тим, що це створює новий небезпечний прецедент для фінансування надзвичайних ситуацій.

Нагадаємо, Джонсон, який раніше голосував проти допомоги Україні, після того, як минулого тижня став спікером, заявив, що він підтримує фінансування України, але хоче розглядати це окремо та вимагає посиленого контролю за витратами.

У Сенаті тривають двопартійні переговори щодо просування вперед із комбінованим пакетом, який відповідає всім аспектам запиту Байдена на суму $106 млрд, включаючи $61,4 млрд для України.