"Битва за Авдіївку стала найдорожчою для рф, хвилі росіян шматувала українська артилерія", – NYT

Битва за Авдіївку стала найдорожчою для росії, хвилі росіян шматувала українська артилерія, –  пише NYT

Битва за Авдіївку стала чи не найдорожчою для росії у війні в Україні. Українська артилерія знищувала російські бронетехнічні колони на підступах до міста, а озброєні вибухівкою безпілотники збивали піхоту, яка висаджувалася з техніки та просувалась пішки.

Про це повідомляють українські солдати та командири, російські військові блогери та незалежні військові аналітики, пише NYT.

"Хвилі російських солдатів піднялися на промисловий відвал, щоб досягти його висоти. Кожного разу їх шматувала українська артилерія. Майже три тижні битви російська армія не змогла здійснити швидкий прорив, якого хотіла", - йдеться у статті.

За даними Інституту вивчення війни, рф втратила сотні людей і понад 100 одиниць бронетехніки і танків. 

"Як переконалися обидві сторони протягом майже двох років важких артилерійських боїв, механізований штурм сильної лінії оборони завжди є жорстоким досвідом. Українці теж зазнають великих втрат; один солдат описав, як лише шість солдатів із його підрозділу чисельністю понад 50 залишилися непораненими після перших днів боїв", - зазначає NYT.

Втрати росіян під Авдіївкою навіть більші, ніж ті, які зазнала російська армія в боях минулого року та під Вугледаром у березні цього року, зазначають українські чиновники та аналітики.

Місто було об’єктом російських атак відтоді, як проксі-сили рф захопили його, а потім втратили у 2014 році.

"Найбільше, що ми мали, — це півдня тиші", — сказав NYT колишній депутат, який зараз служить у 109-й бригаді територіальної оборони поблизу його рідного міста. "Але цей штурм був найжорстокішим за всю війну". З міркувань безпеки він попросив, щоб його позначали лише за позивним "Депутат", як і всі військові, опитані для цієї статті.

За останні дев'ять років Авдіївка стала оплотом оборони України на сході. Місто розташоване за кілька миль від Донецька, найбільшого міста контрольованих росією східних областей. Попри те, що українські війська втратили прилеглу територію, вони продовжували блокувати доступ рф до головної магістралі та залізниці вздовж лінії фронту.

"Це надає Авдіївці стратегічної військової цінності, оскільки її захоплення відкине українські сили від порогу Донецька та відкриє основні залізничні та автомобільні шляхи для російських сил у цьому районі. Але це також має політичну цінність. Захопити місто після стількох років опору було б великим переворотом для президента росії володимира путіна", - зазначає NYT.

Що про бій за Авдіївку кажуть українські військові

Більшість людей втекла з міста, яке піддається російським бомбардуванням. За словами чиновників, із довоєнного населення в 36 тис. залишилося не більше 1000 осіб. "Здебільшого це пенсіонери", — розповів "Лютий", командир спецпідрозділу МВС в Авдіївці. Він різко відгукувався про цивільних, які відмовлялися залишити, кажучи, що вони піддають ризику себе та його людей.

За словами Балу, командира підрозділу безпілотників бригади, українські розвідувальні групи помітили ознаки нарощування росіян навколо Авдіївки за кілька тижнів до першої атаки 10 жовтня. За його словами, чисельність становила не менше трьох бригад.

Протягом півтори доби пілот безпілотника позивний "Бумер" і його штурман "Грек" вступили в бій, наводячи наведення на наступаючу російську піхоту з бункера на краю поля бою. Третій член команди зарядив свої дрони вибухівкою та підняв їх у повітря.

"Ми відтіснили їх, але вночі вони прислали нових солдатів", — сказав "Бумер" про російські сили. "Ми вбили стільки людей, що закінчилися запаси". За його словами, підрозділу довелося викликати волонтерів, щоб надіслати більше безпілотників.

На третій день боїв, 12 жовтня, вони почали бачити, як росіяни втікають. "Бумер" показав відео, яке він зберіг на своєму мобільному телефоні, на якому російський солдат тікає з бункера. "Він розуміє, що помре, якщо залишиться там", — сказав він.

Після трьох днів запеклих боїв настало затишшя, пише NYT. Група українських безпілотників обстежувала позиції росіян у пошуках цілей. Потім російські війська знову наступали 19 жовтня.

"У смугах дерев на околицях міста солдати б’ються врукопашну, бо росіяни штурмували окопи, а українці контратакували. Але більша частина битв під Авдіївкою ведеться дистанційно з бункерів і прихованих позицій", - йдеться у статті.

У добре побудованому підземному бункері, віддаленому від лінії фронту, командири 1-го ударного батальйону 59-ї механізованої бригади спостерігали за ходом бойових дій на низці відеоекранів, які в прямому ефірі транслювали різні види поля бою.

На одному екрані було показано тіла російських солдатів, розкинуті під незручними кутами на порожній дорозі. "Навіть розповідаючи про успіхи на полі бою, українські воїни не применшували сили росії", - підкреслюється у статті.

Україна може втратити Авдіївку під вагою такої вогневої потужності росії, як вона втратила сусіднє місто Бахмут, сказав начальник розвідки батальйону з позивним "Бардак".

"Це можливо, якщо у нас закінчаться люди та боєприпаси", — сказав він.

Його командир, який використовує позивний Кондор, був більш оптимістичним. За його словами, росіяни досягли невеликих успіхів, але дорогою ціною. "Вони отримують трохи території, але дуже невелику, і втрачають можливість просуватися".